nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.10.2019 Voedselautoriteit had vleeswarenfabrikant al in beeld

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden al extra's controles uitgevoerd bij vleesverwerker Offerman in Aalsmeer, een dochter van de Belgische vleeswarenproducent Ter Beke. "Op 31 juli kwam bij ons het signaal van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) binnen dat ziektegevallen in het verleden wellicht toe te schrijven zijn aan de listeriastam bij dit bedrijf", aldus een NVWA-woordvoerder. Tot dusver bleven de terugroepacties in eigen land beperkt tot Albert Heijn en Aldi, maar het Voedselagentschap volgt de situatie op de voet.

"Het signaal van RIVM was voor ons aanleiding om de situatie bij Offerman te bekijken. De inspecteurs zagen meteen verbeterpunten, vooral op het gebied van hygiëne, zoals het schoonmaken van de productiehal en in het bijzonder de productielijnen”, laat NVWA optekenen. De vleeswarenproducent uit Aalsmeer was dus al langer in beeld bij de voedselinspectie. In augustus en september zijn inspecteurs geregeld langs geweest en werden monsters genomen. "Tot woensdag was er geen sprake van overschrijdingen van de listeria-norm. Toen kwam de bevestiging van de link" met de listeriastam.

Het verband kwam aan het licht dankzij een nieuwe onderzoeksmethode. "Monsters zijn onderzocht bij Wageningen Food Safety Research", aldus de woordvoerder. "Als we die methode niet hadden toegepast, dan hadden we de link tussen de ziektegevallen en het bedrijf überhaupt niet kunnen leggen." Nederlands minister van Medische Zorg Bruno Bruins is blij dat de besmetting op die manier aan het licht is gekomen. Eerder op vrijdag zei hij al blij te zijn dat NVWA snel besloot de besmette vleeswaren terug te laten roepen. Drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad. Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag "per direct" na de aanwijzing van een bacteriebesmetting.

Naar aanleiding van de listeriabesmetting bij zijn Nederlandse dochterfirma Offerman verlaagt de
Belgische vleeswarenproducent Ter Beke zijn winstvooruitzichten voor dit jaar. De totale impact van de terugroepactie en de tijdelijke stopzetting van activiteiten bij Offerman op de onderliggende brutowinst (ebitda) van de groep voor 2019 kan ongeveer 10 procent bedragen, klinkt het. De handel in het aandeel van Ter Beke werd maandagochtend hervat op de beurs van Brussel. Het persbericht met winstwaarschuwing werd voordien al uitgestuurd.

In een persmededeling reageert Ter Beke: "Wij begrijpen de media-aandacht rond de melding van de Nederlandse autoriteiten. Wij zijn zelf, als familiaal beursgenoteerd bedrijf, ten zeerste geschrokken door deze melding. Over het causaal verband tussen de listeriadoden en de besmetting in Aalsmeer hebben wij op dit ogenblik geen verdere informatie." Het bedrijf zegt mee te werken aan verder onderzoek en zijn inspanningen op gebied van voedselveiligheid nog te zullen opvoeren. Intussen laat het Voedselagentschap weten dat er ook in ons land nog meer terugroepacties kunnen volgen.

Vleeswaren van het bedrijf zijn hier ook in de winkelrekken van Albert Heijn en Aldi beland. Daarom vraagt de groene Kamerfractie een dringende bijeenkomst van de commissie Volksgezondheid. Ecolo-Groen wil een hoorzitting met minister van Volksgezondheid Maggie De Block, minister van Landbouw Denis Ducarme (de voogdijminister van het FAVV, nvdr.) en een verantwoordelijke van het Voedselagentschap. "Met volksgezondheid neem je geen risico en moet steeds topprioriteit zijn. Groen wil dat er snel meer transparantie en duidelijkheid komt over de omvang en mogelijke gezondheidsrisico's", zegt Kamerlid Barbara Creemers.

Bron: Belga

Beeld: Offerman

Volg VILT ook via