nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2018 Voedselbanken hebben geen eten om uit te delen

De voedselbanken in ons land hebben een groot tekort aan basisproducten zoals bloem, rijst, melk, olie en pasta. Dat schrijft Het Belang van Limburg. "Onze rekken zijn leeg", zegt Guido Vandebrouck van de Sint-Vincentiusvereniging van Genk. Normaal gezien koopt ons land die producten met geld van Europa, maar de aanbesteding voor 2018 heeft vertraging opgelopen. Tot volgend jaar zijn de voedselbanken aangewezen op hun andere bevoorradingskanalen, zoals de voedseloverschotten van supermarkten.

"Onze rekken om voedselpakketten te maken, zijn leeg. We zitten nu door de voorraad van 2017 heen en de bestelling voor 2018 hebben we nog niet ontvangen", zegt Guido Vandebrouck van de Sint-Vincentiusvereniging van Genk. Zij verdelen jaarlijks zo’n 160 ton voeding aan 3.000 inwoners van Genk die het minder breed hebben. "We hebben wel nog andere kanalen, zo kunnen we fruit en groenten ophalen bij warenhuizen. En we moeten inzamelacties organiseren. Ofwel moeten we zelf aankopen, maar dat kost veel geld." Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische federatie van Voedselbanken, is Sint-Vincentius niet de enige in dat geval: "Het hele land zit met tekorten."

De reden is dat de federale overheid noodgedwongen een tweede aanbesteding deed. "Vroeger kreeg België voedsel van Europa om uit te delen aan de voedselbanken. Maar sinds 2014 is dat omgezet in geld", zegt Nahima Lanjri, Kamerlid van CD&V. "Tussen 2014 en 2020 gaat het om 88 miljoen euro. Met dat geld koopt België eten aan. Dat is de taak van de POD Maatschappelijke Integratie die daar aanbestedingen voor uitschrijft. Dat voedsel wordt dan verdeeld onder 358 OCMW's en 419 organisaties, die daar 157.000 behoeftigen mee helpen. Dat zijn niet alleen leefloners maar allerlei mensen die financieel niet rondkomen.” Het Kamerlid heeft minister Denis Ducarme om uitleg gevraagd want de vertragingen in de toelevering zijn elk jaar erger, en de voedselbanken kregen vorig jaar maar de helft van de basisproducten die ze vroegen.

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via