nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.01.2020 Vogelgriepvirus H5N8 speelt op in Oost-Europa

H5N8, het hoogpathogene vogelgriepvirus, is aan een opmars bezig in Oost-Europa. Nadat het begin januari voor het eerst op een Pools pluimveebedrijf werd vastgesteld, heeft het ondertussen ook Slowakije en Hongarije bereikt. Daar hebben de Hongaarse autoriteiten tientallen duizenden kalkoenen afgemaakt uit vrees voor besmetting.
Een boerderij in Acs, 95 kilometer ten westen van Boedapest, moest 53.500 vogels afmaken, nadat bij sommigen het H5N8-virus werd vastgesteld. Dat meldde de Hongaarse voedselcontroledienst Nebih maandag. In Polen is het virus ondertussen op 10 bedrijven in 3 verschillende provincies vastgesteld, onder andere aan de grens met Duitsland. In het oosten van Polen werd ook een kadaver gevonden van een wilde vogel die besmet was met H5N8.
 
Dit type griep is nog niet overgedragen op mensen, dus het Hongaars staatsveterinair agentschap heeft geen landelijke quarantaine bevolen voor gevogelte.
 
Avined, de Nederlandse pluimveekoepelorganisatie adviseert zijn pluimveehouders om geen legkippen in Polen te laten slachten. Op die manier kan het risico op verspreiding ingeperkt worden. Volgens de organisatie is er in België en Nederland voldoende slachtcapaciteit aanwezig.
 
Ook voor Belgische pluimveehouders wordt aangeraden om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om een uitbraak van het de vogelgriep te voorkomen. Een overzicht van de maatregelen zijn online te vinden op de website van FAVV.
 
De laatste uitbraak van H5N8 in Europa dateert van 2016 en 2017. Toen werden verschillende Europese landen zwaar getroffen met massale ruimingsacties als gevolg om de verspreiding in te dijken.

Bron: Belga / Boerderij.nl

Volg VILT ook via