nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.10.2017 "Volatiele hopmarkt lijkt soms de beurs wel"

De groeiende vraag naar speciaalbieren zoals het extrahoppige IPA in combinatie met ongunstige weersomstandigheden hebben de prijs van aromatische hopvariëteiten opgestuwd, wat op zijn beurt dan weer een potentiële impact zal hebben op de bierprijs. Sommige aromatische hopsoorten zijn in een jaar tijd zo'n 40 procent duurder geworden. Brouwers van Belgische speciaalbieren hebben juist die hopvariëteiten hard nodig. 

Sommige bierbrouwers van speciaalbieren zitten met de handen in het haar nu de prijs van sommige aromatische hopsoorten op een jaar tijd tot wel 40 procent duurder is geworden. Vooral in de VS en in opkomende landen in Oost-Europa en Azië stijgt de consumptie van speciaalbier. De vraag naar aromatische hop groeit, maar het aanbod volgt pas met een paar jaar vertraging. Een hopplantage vergt zware investeringen en veel knowhow. En tussen de aanplant en de eerste oogst zit anderhalf tot drie jaar. Daardoor is de hopmarkt er traditioneel één van hoge toppen en diepe dalen.

De weersomstandigheden hebben de prijs mee opgestuwd. Net als bij de wijnbouw kunnen meteorologische grillen, zoals een paar regenbuien vlak voor de oogst, grote invloed hebben. “De laatste tijd staat er veel druk op de markt”, bevestigt Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan in Brugge, bekend van de Brugse Zot. “Het is één van de factoren achter de prijsstijgingen die sommige brouwers hebben doorgevoerd. Hop is het duurste ingrediënt van het bier. Er is maar een paar gram per liter van nodig, maar het heeft toch een belangrijke invloed op de prijs.”

“Het gaat om bepaalde variëteiten, andere zijn juist weer goedkoper”, nuanceert hopkweker Geert Clarebout uit Vlamertinge de prijsstijgingen. Dat er een tekort zou zijn, noemt Clarebout overdreven: “Maar het klopt dat er wel wat krapte op de markt is.” Het heeft ook te maken met het gehalte aan alfazuur, dat dit jaar wat lager ligt. Het alfazuur leidt tot de bitterheid van het bier. “Je hebt nu meer hop nodig om dezelfde bitterheid in je bier te krijgen”. De Belgische brouwers van speciaalbieren gebruiken juist de minder bittere hopsoorten met meer aroma, maar ook daarop zit opwaartse prijsdruk.

Sommige telers hebben foute keuzes gemaakt en hopsoorten waarnaar nu veel vraag is, vervangen door variëteiten die minder goed in de markt liggen, zegt Yvan De Baets van de Brasserie de la Senne in Molenbeek. “De markt is nog nooit zo volatiel geweest als nu”, stelt hij vast. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, sluiten meer en meer brouwers een langetermijncontract met een teler. Zo schakelen ze de spotmarkt en de tussenhandelaars uit, en kunnen beide partijen zeker zijn van een redelijke prijs. 

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via