nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2019 Volgende week wordt ‘bij’-zonder

Van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni organiseert het Departement Omgeving voor de zesde maal de Week van de Bij die dit jaar volledig in het thema staat van 'bijen helpen in de stad'. De opening vindt dit jaar plaats op 2 juni aan het Sint-Pietersplein in Gent. “Tussen 13 en 17 uur is iedereen welkom”, zegt Dominique Persoone, peter van de Week van de Bij. Samen met Britt Van Marsenille – meter van de Week van de Bij – strijdt hij om de mooiste bijentuin. Op het openingsfeest wordt bekendgemaakt of Damme dan wel Beveren met de eer gaat lopen.

De Week van de Bij 2019 wil bijen in de stad helpen door te vergroenen. “Dat kan door stenen en beton uit te breken en te vervangen door groen, door bomen en struiken te planten, de aanleg van geveltuinen en groendaken, het kweken van planten op een balkon of het vergroenen van een schoolomgeving”, licht het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid toe. Meester-chocolatier Dominique Persoone en radio- en televisiepresentatrice Britt Van Marsenille zijn peter en meter van Week van de Bij. Ze daagden elkaar uit om de mooiste bloementuin van Vlaanderen aan te leggen. Ze kregen daarvoor de hulp en steun van het gemeentebestuur van Beveren (Britt) en van Damme (Dominique).

Want de bijen hebben het niet gemakkelijk. “Het nieuwe, onlangs verschenen rapport van IPBES (Intergouvernementeel Platform voor wetenschap en beleid inzake Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten) stelt dat de diversiteit binnen soorten, tussen soorten en ecosystemen én de vele fundamentele bijdragen die de natuur ons biedt, snel afnemen, maar dat het nog steeds mogelijk is om een duurzame toekomst voor de mens en onze planeet te waarborgen”, laat het Departement weten.

Oorzaken van bijensterfte zijn het gebruik van pesticiden, de afname van een kwalitatieve en kwantitatieve leefomgeving en parasieten zoals de varroamijt. “Er is dus actie op het terrein nodig om het tij te keren”, klinkt het. “De Week van de Bij neemt het sinds 2014 op voor wilde bijen, hommels en honingbijen en wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties voor meer voedsel en nestgelegenheid voor bijen. Want bijen zijn uiterst belangrijk voor de bestuiving van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten.”

Zondag 2 juni, tussen 13u en 17u: Openingsfeest Week van de Bij voor het grote publiek in samenwerking met de stad Gent aan en rond De wereld van Kina: het Huis, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent.           

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via