nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.06.2019 Volksbevraging over Belgisch klimaatplan

De overheid lanceerde dinsdag een online volksbevraging over de Belgische klimaatplannen. De enquête bestaat uit vijftien vragen, neemt tien tot vijftien minuten in beslag en loopt zes weken, tot 15 juli. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem laten weten. De vragen richten zich rechtstreeks tot burgers omdat men wil achterhalen wat ieder van ons bereid is te veranderen aan zijn of haar levensstijl. Volgens natuurorganisatie WWF is het geen toeval dat de enquête met enkele maanden vertraging gelanceerd wordt, niet tijdens een voorjaar vol klimaatmarsen maar precies één week na de verkiezingen.

Door de vragenlijst krijgen burgers de mogelijkheid om zich uit te spreken over de engagementen die de verschillende Belgische overheden in het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) aangaan. De enquête staat online op www.nationaalenergieklimaatplan.be. De bevraging komt er omdat de Europese Commissie aan alle lidstaten had gevraagd om de bevolking te consulteren over hun klimaatplannen. België had in het NEKP dan ook aangegeven dat er een publieksbevraging zou plaatsvinden "tijdens het eerste kwartaal van 2019". Dat het inspraakmoment er enkele maanden later komt, heeft onder meer te maken met het feit dat de federale en regionale beleidsniveaus op elkaar afgestemd moesten worden.

De vragen richten zich rechtstreeks tot de burger omdat de overheden te weten willen komen wat hij of zijn bereid is te doen om de omslag naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem te maken. Wat zijn de belangrijkste stimulansen "opdat u vaker het openbaar vervoer zou nemen", bijvoorbeeld, of om "een propere wagen te kopen"? En verder: "Wil u nog meer offshorewindmolens voor de kust? " en "Hoe kunt u uw energieconsumptie verminderen?". Naast de reeks vragen is er ruimte voorzien om aanvullende of uitgebreide bemerkingen toe te voegen.

Op basis van de antwoorden op de bevraging kunnen de verschillende overheden hun plannen bijsturen, om tegen eind 2019 een finaal energie- en klimaatplan in te dienen. Het plan en de deelplannen zijn beschikbaar op de websites van EnergieOverleg en de Nationale Klimaatcommissie. WWF heeft het uitgestelde inspraakmoment eerder al omschreven als "too little, too late". Woordvoerster Julie Vandenberghe: "Alles wijst erop dat de regering liefst zo weinig mogelijk mensen naar dit klimaatplan laat kijken." De timing van de enquête, precies één week na de verkiezingen, is volgens haar geen toeval. "Klimaat heeft hoog op de agenda gestaan in het voorjaar. De kritische vragen van burgers over het klimaat zouden de bevraging wel eens overspoeld kunnen hebben.”

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via