nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.04.2017 Voor 230 miljoen euro namaakvoedsel in beslag genomen

Bij een grootschalige operatie van Europol en INTERPOL tussen december vorig jaar en maart dit jaar is voor 230 miljoen euro namaakvoedsel in beslag genomen. De politiediensten van 61 landen konden de hand leggen op 9.800 ton namaakvoedsel en ruim 26 miljoen liter namaakdrank. Europol zegt dat de fraudeurs lak hebben aan de voedselveiligheid. In Griekenland werden alcoholsmokkelaars betrapt. Een bekend Frans merk van bouillonblokjes was op grote schaal nagemaakt. Portugese fraudeurs goten tomatensaus over bijna vervallen sardienen en in Denemarken bleek andermaal dat de kwaliteitsvolle ‘extra vierge’ olijfolie erg fraudegevoelig is.

Een gecoördineerde actie van de Europese en internationale politiediensten heeft voedselfraudeurs een zware klap toegediend. Tijdens de operatie werden 50.000 controles uitgevoerd door politie en douane en voedselinspecteurs, onder meer in 21 EU-lidstaten. Dat resulteerde in de inbeslagname van 9.800 ton namaakvoedsel en 26,4 miljoen liter namaakdrank. De buit varieert van luxeproducten zoals kaviaar tot alledaagse voedingsmiddelen zoals vis, olijfolie en mineraalwater. Een aantal van die producten hield een risico voor de volksgezondheid in want de fraudeurs hebben volgens INTERPOL lak aan het menselijk leed zolang ze winst maken. Aan de consument wordt gevraagd om ook zelf waakzaam te zijn.

Wat volgt is een lange opsomming van producten die in beslag genomen zijn. In Duitsland ging het om hazelnoten die gevaarlijk konden zijn voor mensen met een allergie. Ook de hazelnootpasta die er in de winkelrekken ligt, kan mensen met een allergie onaangenaam verrassen in de zin dat er grote hoeveelheden cashew- en amandelnoten in verwerkt zijn. In Portugal werden meer dan 300.000 onappetijtelijke visconserven in beslag genomen bij een bedrijf dat werkte zonder vergunning van het voedselagentschap. Aan bijna vervallen sardienen werd tomatensaus toegevoegd en daarna kregen ze een nieuwe verpakking.

In Griekenland werd alcohol ontdekt die uit Bulgarije gesmokkeld was en in Italië zelfgestookte wijn. Daar kwam de antimaffiabrigade aan te pas want de onderwereld heeft blijkbaar ontdekt dat het erg lucratief is om namaakwijn te verkopen met een beschermde oorsprongsbenaming. Nieuw is de fraude met mineraalwater door namaak van een bekend merk, wat eveneens door de Italiaanse autoriteiten ontdekt werd. Het Deense voedselagentschap liet stalen van olijfolie analyseren en constateerde dat de consument voor de gek gehouden wordt omtrent de kwaliteit. Olijfolie staat bij Europol gekend als erg fraudegevoelig. Eind vorig jaar organiseerde de politiedienst een opleiding om de controleurs uit de lidstaten beter in staat te stellen fraude met olijfolie op te sporen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Europol

Volg VILT ook via