nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.11.2017 Voor het eerst yacon geveild in Roeselare

Voor de eerst keer ooit heeft de REO Veiling in Roeselare de exotische groente yacon geveild. Het van oorsprong Boliviaanse knolgewas werd geleverd door een Poperingse leverancier die daarmee voor een West-Vlaamse primeur zorgt. Aan de andere kant van het land, meer bepaald in Kinrooi (Noord-Limburg), zien ze yacon als een nieuw streekproduct in wording dat een welgekomen teeltaanvulling op asperges kan worden. Kopers schatten de nieuwe groente alvast naar waarde want de primeurverkoop bij REO bracht 3,34 euro per kilo op. Twee kisten van telkens 5 kilo werden geveild.

Op 14 november werd yacon in het Limburgse Kinrooi voorgesteld als nieuwigheid voor de Belgische markt. Daar gebeurt de distributie via een handvol Carrefour-winkels en de hoevewinkel van een landbouwer die al even experimenteert met het knolgewas. Achter de schermen zijn een aantal onderzoekscentra en boeren-pioniers ervaring aan het opdoen met de teelt. De REO Veiling in Roeselare speelt daar graag op in door zijn productgamma uit te breiden met yacon.

Yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd, is een knolgewas van origine uit de Andes. Het idee om op West-Vlaamse bodem yacon te telen, kwam van TeeltAdviesCoöperatie (TACO). "Volgens TACO is yacon een product met erg veel potentieel en groeimarge", zegt vertelt Katrien Quaghebeur, die woensdag 160 kilo aanvoerde. "Onder begeleiding van de veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) zijn we op 25 april van dit jaar gestart met de teelt van yacon."

Vanwege zijn exotische herkomst is yacon vorstgevoelig. Daarom werd de broedknollen in potten opgekweekt onder beschutting, en daarna pas uitgeplant op het veld om na zes maanden geoogst te worden. Dat gebeurt met de hand om beschadiging van de knollen te voorkomen. “Het gaat inderdaad over een arbeidsintensief productieproces. Normaal duurt de oogstperiode van oktober tot november”, zegt REO-producent Katrien. “Yacon begint pas knollen te vormen bij het korten van de dagen zodat de truc is om zo lang mogelijk te wachten met oogsten. Al moet je de grote nattigheid op het veld wel voor zijn, want dat komt de bewaring van de knollen niet ten goede”, vult Tijl Ryckeboer, proefverantwoordelijke bij PCG in Kruishoutem, aan.

Groothandel Verdigro plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop. Daarbij werden twee kisten van telkens 5 kilo geveild voor 3,34 euro per kilo. De commerciële interesse voor het bijzondere knolgewas was zodanig groot, dat de verkoopprijs daarna nog enkele eurocenten steeg op de veilingklok. Verwacht wordt dat de interesse bij de consument navenant gaat zijn. Yacon telt immers weinig calorieën en bezit meerdere gezonde eigenschappen. Door hun hoog gehalte aan inuline (fructanen) zorgen de knollen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dit maakt van de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: REO Veiling

Volg VILT ook via