nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.12.2017 "Voorkom dat hele generatie wegkwijnt in El Salvador"

In een tv- en radiospot kaart Ella Leyers de vergeten vluchtelingencrisis aan in El Salvador. Jongeren ontvluchten er massaal de economische uitzichtloosheid. Als ambassadeur van Trias lanceert Ella een oproep om projecten te steunen die jongeren professioneel op weg helpen om in eigen streek een bedrijfje op te starten. De Belgische ngo versterkt in El Salvador vier organisaties die in totaal meer dan een kwart miljoen kansarme boeren, zelfstandigen en vrouwen vertegenwoordigen. Wie 40 euro schenkt aan Trias, geeft één jongere in El Salvador kansen om een bedrijf op te starten.

In El Salvador, een land met zes miljoen inwoners, zijn meer dan 400.000 jongeren tussen 16 en 29 jaar inactief. Ze studeren niet en hebben evenmin een job. Ruim de helft van deze groep leeft in armoede. In acht op de tien gevallen gaat het om jonge vrouwen. Ontredderd door de armoede en het bendegeweld ontvluchten veel jongeren het land, meestal richting Verenigde Staten. Als ze hun gevaarlijke tocht tot een goed einde brengen, wacht hen een ontheemd bestaan in de illegaliteit.

Trias wil deze generatie toekomstperspectieven bieden in eigen land. De ngo doet dat door vier lokale organisaties te ondersteunen die in totaal meer dan een kwart miljoen kansarme boeren, zelfstandigen en vrouwen vertegenwoordigen. Door de dienstverlening van deze organisaties te professionaliseren, krijgen de leden toegang tot opleidingen, microkrediet, afzetmarkten en belangenverdediging. Trias zorgt ervoor dat ook jongeren profiteren van deze diensten. Ze leren een economische activiteit opstarten en op eigen benen staan.

Tijdens een inleefreis in El Salvador maakte Ella Leyers kennis met Melida, een jonge vrouw die aanvankelijk heel verlegen was, maar nu een eigen fruitbedrijf runt. Ella Leyers: “Melida heeft geleerd dat jonge vrouwen het recht hebben om hun talent te ontwikkelen. Door de dominante machocultuur is dat iets waar ze bij Trias elke dag moeten op hameren. Het moment waarop mensen dan plots openbloeien, is magisch. Ik heb de ogen van Melida zien blinken van trots toen ze me haar persoonlijk verhaal vertelde. Dat vind ik zo mooi aan de projecten van Trias.”

Op de website van Trias lees je ook het verhaal van andere jongeren uit El Salvador, zoals de 24-jarige David Ventura Mata die alleen achterbleef bij zijn grootouders toen zijn moeder een beter leven zocht in de VS. Met de centen die zij opstuurde, betaalde David het busvervoer van en naar de middelbare school. Met succes, want David behaalde zijn diploma. Met de steun van Trias is hij vandaag uitgegroeid tot het boegbeeld van een veelbelovende tomatencoöperatie. “Ons project zal geslaagd zijn als alle coöperanten een inkomen puren uit de tomatenteelt. Misschien kunnen we zelfs wat extra verdienen om onze families een beetje comfort te gunnen.”

Wie 40 euro schenkt aan Trias, geeft één jongere in El Salvador kansen om een bedrijf op te starten. Een gift kan je overmaken op rekeningnummer BE52 8909 9999 9909. Voor giften vanaf 40 euro ontvangen schenkers een fiscaal attest, waardoor ze de helft van hun schenking recupereren.

Bekijk hier de tv-spot van Trias en Ella Leyers.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Trias

Volg VILT ook via