nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2018 Voormalig SAI-directeur te gast bij 40 landbouwgezinnen

De Nederlander Peter Erik Ywema, voormalig directeur van het Sustainable Agriculture Initiative Platform (SAI), onderneemt een moedige tocht over het West-Europese vasteland. Hij fietst van zijn woonplaats in Nederland via België en Frankrijk naar het zuiden van Spanje, met als doel onderweg zo veel mogelijk landbouwers te ontmoeten. “Bij SAI zeiden we vaak dat we te veel praten óver en te weinig mét landbouwers. Nu ik het platform heb verlaten, is het tijd om bij te praten”, schrijft hij op zijn reisblog. Door de verhalen van Europese boeren neer te pennen en wereldkundig te maken, hoopt hij de kloof tussen landbouwers, beleid en maatschappij te verkleinen.

Ywema vertrok op 5 januari met de fiets en heeft er intussen al meer dan 400 kilometer opzitten. In totaal moet hij zo’n 3.000 kilometer afleggen, van Nederland over België en Frankrijk tot Zuid-Spanje. De eerste week verbleef hij bij drie Nederlandse en twee Belgische landbouwgezinnen. Bedoeling is dat hij elke nacht op een andere boerderij, bij een ander landbouwgezin, doorbrengt. Zo hoopt hij in totaal een 40-tal boeren te bezoeken. 

Hij praat met hen over hun vak, hun leven en de veranderingen die zich daarin aftekenen. Bij de Nederlandse en Belgische gezinnen ging het volgens zijn blog vaak over conventionele versus biologische landbouw (hij bezocht drie biologische en twee conventionele landbouwbedrijven), prijzen, appreciatie van de consument, overregulering en technologische vooruitgang.

Het Vlaamse landbouwbedrijf dat hij bezocht was dat van Dirk en Els Boeren in Deurle (Verse Sla), conventionele groentetelers gespecialiseerd in alternatieve sla zoals eikenblassla, Lollo rossa en Lollo bionda. Ze telen in openlucht en blijven bewust kleinschalig (3 ha), om het familiale karakter van het bedrijf en de controle over de kwaliteit van het product niet te verliezen.

De Waalse boerderij die hij bezocht was die van Thierry en Benedict Beaucarne in Lowingen (Moeskroen). Zij telen biologische groenten, hoofdzakelijk bestemd voor de diepvriesindustrie (40 ha). Het thema waar zij van wakker liggen, is de vergrijzing van de sector. Waar Dirk en Els opvolging verzekerd hebben, is dat niet het geval voor Thierry en Benedict. “Als we de landbouw aantrekkelijker willen maken voor jonge mensen, moeten we het eenvoudiger maken om een bedrijf op te starten. De administratieve last moet ingeperkt worden.”

Met zijn ‘crazy bike ride connecting farmers’ wil Ywema onder meer de diversiteit van de Europese landbouwsector tonen. “Ik wil luisteren naar wat onze boeren te vertellen hebben en hun verhalen en foto’s verspreiden naar de beleidsmakers en stakeholders die bezig zijn met verduurzaming. Ik wil hen tonen hoe het echte boerenleven eruitziet in de 21ste eeuw”, schrijft hij.

Als directeur van het SAI Platform was Ywema de afgelopen 10 jaar ook al bezig met verduurzaming van de agrovoedingsketen. Het platform werd in 2002 in het leven geroepen door Nestlé, Unilever en Danone, om grip te krijgen op de duurzaamheid van de aangevoerde landbouwgrondstoffen. SAI is uitgegroeid tot een referentie op dat vlak en telt vandaag zo'n 80 leden uit de voedings- en drankenindustrie.

Meer info: lees de blog

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Blog Peter Erik Ywema

Volg VILT ook via