nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.12.2019 VR-bril in ruil voor meer en betere melk

Wat is het effect van virtual reality (VR) op koeien? Dat moet een opmerkelijk experiment in Rusland uitwijzen, weet een Russische nieuwssite. Koeien krijgen er een VR-bril op die een ‘unieke zomerse omgeving’ simuleert. Uit de eerste testresultaten blijkt dat de angst vermindert en de algemene emotionele stemming van de kudde erop vooruit gaat. Verder onderzoek moet uitwijzen of er ook een impact is op de productie van melk.
Nee, het is geen aprilgrap, al is er wel een sterk vermoeden dat het om een marketingstunt gaat. VR-ontwikkelaars en dierenartsen werkten samen om de pasvorm van de headset aan te passen aan de koe. De bril houdt rekening met de betere perceptie van een koe van roodtinten en de zwakkere perceptie van blauw en groen, klinkt het bij het Russisch ministerie voor Landbouw.
 
In Rusland wordt steeds meer aandacht geschonken aan het emotioneel welzijn van landbouwdieren, net omdat een beter welzijn de kwantiteit en kwaliteit van melk kan beïnvloeden.
 
De Russen zijn trouwens niet de enige die op zoek gaan naar manieren om hun koeien gelukkig te maken. Denk maar aan het gebruik van massageborstels, waterbedden of systemen die ervoor te zorgen dat de dieren zoveel mogelijk bewegingsvrijheid krijgen. Er worden ook projecten op poten gezet waarbij klassieke muziek wordt uitgezonden in de stallen. Dit zou een ontspannende werking hebben op de koeien en een positief effect op de melkproductie.

Bron: milknews.ru

Beeld: Moscow Ministry of Agriculture and Food

Volg VILT ook via