nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.10.2017 Vredeseilanden wordt de internationale ngo 'Rikolto'

De ngo Vredeseilanden meet zich een nieuwe naam aan: Rikolto, wat ‘oogst’ betekent in de internationale taal Esperanto. De nieuwe naam is een logisch gevolg van de veranderingen die de organisatie de voorbije jaren doormaakte van Belgische ngo tot internationale organisatie. “Naast de inhoudelijke reden is er ook een praktische reden voor de naamsverandering”, zegt directeur Jan Wyckaert. “Anderstaligen krijgen Vredeseilanden niet uitgesproken zodat we elders in de wereld de naam VECO (Vredeseilanden Country Office) gebruiken. Die dubbele naam schept vaak verwarring.”

Vredeseilanden is sinds dit jaar geen Belgische organisatie, maar een internationale organisatie. “Vroeger werd ons werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen. Nu gebeurt de aansturing door een internationaal team”, legt Vredeseilanden-directeur in België Jan Wyckaert uit. “Dat klopt beter met onze waarden en sluit beter aan bij de realiteit. We hebben overal sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen? Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot betaalbaar, kwaliteitsvol voedsel?”.

De nieuwe naam van de ngo zet die internationale verankering in de verf. Rikolto betekent namelijk ‘oogst’ in het Esperanto, een taal die speciaal ontworpen is om mensen uit verschillende culturen met elkaar te laten communiceren. “Het woord weerspiegelt wat we doen”, zegt Wyckaert. “Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogsten we nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector.”

Solidariteit is daarbij meer dan ooit het uitgangspunt. “Daarom blijven we geld inzamelen voor ons werk wereldwijd. Maar we geven tegelijk al jaren een veel diepere invulling aan solidariteit: door ook in ons land te werken aan een voedingssector die rechtvaardiger, transparanter en milieuvriendelijker werkt; door te zorgen dat ieder kind op school duurzaam en gezond kan eten. Als het ons menens is om arme landen te laten groeien, moeten we onze eigen ecologische impact drastisch terugdringen.”

De naam Vredeseilanden is een heel bekend merk. Daarom wordt die naam nog een tijd meegedragen. “Vanaf vandaag gebruiken we ‘Rikolto’ als we ons internationaal voorstellen. In België gaan we voor een geleidelijke overgang.” Het ‘manneke’ blijft ook in het nieuwe logo centraal staan. “Tijdens het campagneweekend op 12, 13 en 14 januari gaan vrijwilligers weer overal de bekende sleutelhangers en balpennen verkopen.”

Naast donaties is Vredeseilanden behoorlijk afhankelijk van subsidies van de Belgische overheid. Middelen voor internationale samenwerking staan meer en meer onder druk. Met de nieuwe naam en structuur wordt ook daar een mouw aan gepast. Binnen de huidige structuur kon Vredeseilanden soms geen aanspraak maken op fondsen uit andere regio’s. “Waarom zou een Australische stichting die ons werk in Indonesië wil steunen haar centen via een Belgische ngo laten passeren in plaats van het rechtstreeks te storten op de rekening van het regiokantoor in Indonesië? In onze nieuwe organisatiestructuur zal dit wel mogelijk zijn”, klinkt het.

De acht regiokantoren gaan in de toekomst meer autonoom werken, maar blijven wel lid van de nieuwe netwerkorganisatie en blijven dus globale waarden en strategieën delen.

Meer weten? Lees 'Vredeseilanden in beweging'.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Rikolto

Volg VILT ook via