nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.10.2019 VS heffen extra 7,5 miljard dollar op EU-producten

De 7,5 miljard dollar aan extra douaneheffingen die de Verenigde Staten opleggen aan een hele waaier aan Europese producten, waaronder Belgische verse kaas, zijn vrijdag in werking getreden. Hoewel Europa met represaillemaatregelen dreigde, ging de Amerikaanse president Donald Trump dus wel verder met dit nieuw handelsoffensief. “Dit geeft ons geen andere keuze dan tegenmaatregelen te treffen”, liet Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström weten.
De douaneheffingen zijn om middernacht in Washington (6 uur Belgische tijd) ingegaan. Ze treffen onder meer vliegtuigconstructeur Airbus, Franse wijnen en Schotse whisky. Ook de Belgische economie is getroffen. Volgens berekeningen van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, gaan de extra heffingen een impact van 3 miljoen euro hebben op de Belgische voedingsproducten, met name op verse kaas.
 
Washington mag voor 7,5 miljard dollar importheffingen opleggen aan de EU, wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. Als gevolg gaan de VS vanaf 18 oktober importheffingen opleggen van 10 procent op vliegtuigen, en van 25 procent op een hele resem andere producten. Het gaat vooral om voedingsproducten, gaande van Franse wijn en kaas tot Schotse whisky en varkensvlees.
 
"We betreuren de keuze van de VS om door te gaan met de heffingen. Dit laat voor ons geen alternatief vrij dan op termijn door te zetten met onze eigen tarieven", zegt Malmström in een persbericht. "Douaneheffingen opleggen aan elkaar is in niemands lange termijn belang", klinkt het nog. De beslissing zal "zeer belangrijke schade" toebrengen aan de bevoorrading van de Amerikaanse en Europese luchtvaartsector, en zal daarnaast heel wat schade met zich meebrengen voor andere sectoren, aldus Malmström.
 
De Wereldhandelsorganisatie WTO heeft de extra invoerrechten toegestaan wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus. In een gelijkaardige procedure tegen subsidies voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft Brussel gelijk gekregen. Begin 2020 beslist de WTO hoeveel extra invoerrechten de EU daarvoor kan opleggen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via