nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.09.2018 VS is Europa’s grootste sojabonenleverancier

De VS is de voorbije maanden de grootste leverancier van sojabonen aan de Europese Unie geworden, blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. Van de totale EU-import van sojabonen van begin juli tot half september kwam 52 procent uit de Verenigde Staten, en 40 procent uit Brazilië. In dezelfde periode vorig jaar was Brazilië met 48 procent nog de belangrijkste leverancier, voor de VS (25 procent) en Paraguay (20 procent).

De EU importeerde vorig jaar van begin juli tot half september 631.762 ton sojabonen uit de VS. In diezelfde 12 weken dit jaar was dat 1.473.749 ton, een stijging met 133 procent. Die opvallende stijging komt er na de belofte van de EU eind juli om meer sojabonen en vloeibaar aardgas in te voeren uit de Verenigde Staten. “De cijfers tonen aan dat we de overeenkomst tussen Commissievoorzitter Juncker en president Trump, om de handel in sojabonen te verhogen, nakomen. Dit weerspiegelt zowel onze aloude handelsrelatie als het potentieel om zo veel meer te bereiken door samen te werken aan de verdere uitbouw van die relatie“, reageerde Phil Hogan, Europees commissaris voor Landbouw, al op de cijfers.

Ieder jaar voert de EU zo’n 14 miljoen ton sojabonen in, vooral als bron van eiwitten in diervoeder (voor kippen, varkens, rundvee …) en daarnaast ook voor de productie van sojamelk. De exportstijging naar de EU is een opsteker voor de Amerikaanse sojasector, die zwaar is getroffen door de Chinese invoerheffingen (op onder meer sojabonen en varkensvlees) als gevolg van het handelsconflict tussen China en de VS.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via