nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.03.2016 "VS moet grens openstellen voor alle EU-rundvlees"

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze hun grenzen opnieuw openstellen voor Nederlands rund- en kalfsvlees. In januari 1998 had de VS in het kader van de BSE-crisis een importverbod uitgevaardigd. “Een teken van erkenning”, zo klinkt het bij de Commissie, die aast op een opheffing van het invoerverbod voor de hele Europese Unie. Na Ierland en Litouwen is Nederland het derde land dat opnieuw toegang verkrijgt tot de Noord-Amerikaanse markt.

Voor het eerst sinds de BSE-crisis mag Nederland opnieuw rund- en kalfsvlees exporteren naar de Verenigde Staten. “Een teken van erkenning voor onze beredeneerde en effectieve aanpak van de BSE-epidemie in Europa”, aldus Europees commissaris voor Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis. “We hopen dat de VS deze toelating nu ook snel uitbreidt naar de andere Europese lidstaten. Ik roep alle lidstaten hierbij ook op om werk te maken van de implementatie van de erkende internationale standaarden.”

“Het openen van de Noord-Amerikaanse markt voor Nederlands rundvlees zorgt voor een nieuwe exportopportuniteit voor onze hoogkwalitatieve Europese landbouwproducten”, aldus een tevreden landbouwcommissaris Phil Hogan. “Het ongedaan maken van technische exportbarrières maakt deel uit van ons diplomatiek offensief om onze export te stimuleren en nieuwe afzetmarkten aan te boren”, aldus Hogan, die wordt bijgetreden door handelscommissaris Cecilia Malmström. “In tijden waarin we hard werken om nieuwe handelsakkoorden tot stand te brengen, heeft het bestendigen van overbodige obstakels geen zin”, aldus Malmström.

Sinds de importban is Nederland het derde Europese land dat opnieuw mag uitvoeren naar de VS. Het beëindigen van die ban zendt een hoopvol en positief signaal naar rundvleesproducenten in andere delen van de Unie die nog steeds wachten op het einde van “disproportioneel strikte en aanhoudende” handelsbeperkingen opgelegd door de Noord-Amerikaanse voedselveiligheidsautoriteiten. De maatregelen die de VS oplegde, gingen verder dan de aanbevelingen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), zo brengt de Commissie in herinnering. “Met andere woorden, Europees rundvlees is volstrekt veilig.”

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via