nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2018 VS schrapt verbod op neonicotinoïden

De Amerikaanse regering heeft een einde gemaakt aan de maatregel waarmee in verschillende natuurgebieden het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen - die verantwoordelijk zouden zijn voor de achteruitgang van de bijenpopulatie - verboden werd. Dat schrijven verschillende internationale media. Ook wordt de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen mogelijk gemaakt in tientallen beschermde natuurgebieden waar aan landbouw mag worden gedaan.

De afschaffing van het verbod op neonicotinoïden werd meegedeeld in een memo van de Amerikaanse ‘Fish and Wildlife Service’. In de tekst worden meer dan vijftig natuurgebieden genoemd waar de nieuwe regeling voortaan van kracht is. De regering-Trump maakt daarmee een maatregel ongedaan die vier jaar geleden nog door zijn voorganger Barack Obama werd ingevoerd.

Het verbod op neonicotinoïden werd destijds ingesteld omdat de gewasbeschermingsmiddelen verantwoordelijk zouden zijn voor een forse achteruitgang van het bijenbestand. Ook vlinders en andere bestuivers zouden door het gebruik van de pesticiden bedreigd worden. Naast het terugschroeven van het verbod, wordt in diezelfde natuurgebieden voortaan ook de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen toegelaten.

“Het gebruik van de genetisch gemanipuleerde gewassen moet bijdragen tot een maximalisering van de productie”, reageert Greg Sheehan, vicedirecteur van de Fish and Wildlife Service. “En neonicotinoïden kunnen vereist zijn om de nodige landbouwactiviteiten uit te voeren.” Hij benadrukt dat het opheffen van het verbod niet betekent dat de pesticiden en de ggo's voortaan in al die natuurgebieden gebruikt worden. “Voortaan zal het gebruik ervan geval per geval bekeken worden”, klinkt het.

Eind april beslisten de Europese lidstaten nog dat drie bestrijdingsmiddelen van de generatie van de neonicotinoïden verboden worden op het veld. In serres waar geen bijen zitten mogen “neonics” nog wel worden gebruikt. Ons land onthield zich bij de stemming. Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vroeg na de beslissing een uitzondering aan voor de Belgische bietenteelt.

Bron: Belga / VRT News

Volg VILT ook via