nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2017 VUB-onderzoeker ontwikkelt acrylamide-scanner

In een reactie op de uithaal van minister Ben Weyts naar de Europese Commissie omdat die de Belgische frietcultuur zou bedreigen, laat de Vrije Universiteit Brussel weten dat onderzoeker Lien Smeesters misschien wel de oplossing in handen heeft. Smeesters ontwikkelde een nieuwe scantechniek die per uur meerdere tonnen aardappelen kan scannen op hun ‘acrylamide-risico’ bij verhitting.

Minister van Toerisme Ben Weyts sloeg alarm over het voornemen van de Europese Commissie om acrylamide in onze voeding zo veel mogelijk terug te dringen omdat het door wetenschappers in verband wordt gebracht met kanker. De Commissie zou werken aan een verplichting om de aardappelen eerst te blancheren alvorens ze te frituren. Weyts hekelde de “gezondheidsfetisj” van de Commissie en vreest dat de hele Belgische frietcultuur op de schop gaat, al werd die vrees meteen getemperd door de frituristen zelf.

“De frietcultuur moet helemaal niet op de schop”, zo tempert ook Lien Smeesters, onderzoekster bij VUB B-Phot, de paniek. “Niet alle aardappelen produceren bij verhitting evenveel van de schadelijke stof", zo legt ze uit. Met de techniek die Smeesters ontwikkelde, kunnen per uur meerdere tonnen aardappelen worden gescand op hun acrymalide-risico bij verhitting. Aardappelen met een verhoogd risico reageren anders op scanning door een speciale laser dan ‘gezondere’ aardappelen. Smeesters ontving voor haar werk rond de nieuwe scantechniek een European Student Innovation Award van Photonics21. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via