nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2016 Waals minister pleit voor nieuwe regulering melk

Waals minister van Landbouw René Collin wil dat de Europese Commissie opnieuw reguleringsmechanismen invoert in de melkveehouderij. De zuivelmarkt is ernstig ontwricht sinds de opheffing van de melkquota. De Europese Commissie heeft zichzelf vastgereden en "moet nu haar vergissing toegeven", luidt het. Maandag komen de Europese ministers van Landbouw samen in Brussel. In maart staat een volgende vergadering op de agenda. Collin hoopt dat daar concrete beslissingen uit de bus komen voor de "verzadigde" zuivelmarkt.

"De opheffing van de quota was vanzelfsprekend een slechte zaak. Vooral omdat er niets voor in de plaats is gekomen", verklaarde Collin op de commerciële radiozender Bel-RTL. Volgens de minister moet de Commissie daarom met nieuwe reguleringsmechanismen komen. De minister zat vrijdag rond de tafel met landbouwers en vertegenwoordigers van de industrie en de distributie om een stand van zaken op te maken. De zuivelmarkt is ontwricht door een aanbod dat veel sneller is gestegen dan de vraag.

Het geld dat Europa vrijmaakte na het boerenprotest in Brussel, bedroeg na de verdeling over de 28 lidstaten voor Wallonië slechts 4,8 miljoen euro. Minister Collin heeft ook zelf maatregelen genomen om de sector financieel te steunen en zuivel te promoten. Hoewel die maatregelen "aanzienlijk" waren, zijn ze onvoldoende gebleken, gaf de minister toe.

"De landbouwer moet de prijs krijgen die hem toekomt", benadrukt Collin. Hij vindt het verkeerd dat melk in de supermarkt verkocht wordt als een lokproduct met een prijs die lager is dan die van water. De minister sluit een prijsverhoging van melk in het winkelrek niet uit, maar hij koppelt er de vraag aan naar meer transparantie over de margeverdeling tussen producent en afnemer van de melk.

Herbeluister het interview met Collin op Bel-RTL.

Bron: Belga / Bel-RTL

Beeld: Wikimedia Commons - JLogan

Volg VILT ook via