nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.07.2018 Waalse gemeentes gaan ‘zwerfblikjes’ terugnemen

In Wallonië gaan 24 gemeentes deelnemen aan een proefproject om weggegooide blikjes terug te nemen. Dat meldt de Waalse Milieuminister, Carlo Di Antonio (cdH). Het proefproject, dat in september zal starten, draait enkel om blikjes die weggegooid werden in de natuur. Elk opgeraapt blikje zal vijf cent waard zijn. Dat geld wordt toegekend in de vorm van een bon die ingeruild kan worden bij lokale handelaars.

Terwijl in Vlaanderen voorlopig geen statiegeld komt, gaat in het Waals Gewest een proefproject van start met een premie voor wie blikjes terugbrengt. Twee jaar lang zullen inwoners en organisaties uit 24 Waalse gemeenten weggegooide blikjes kunnen binnenbrengen, bij een machine of medewerkers van de gemeentediensten. Na één jaar zullen beide scenario's geëvalueerd worden en zullen eventuele aanpassingen doorgevoerd worden. Voor, tijdens en na het proefproject zal ook de impact op de PMD-zak en de openbare netheid geëvalueerd worden.

De Waalse minister van Milieu Carlo Di Antonio beklemtoont dat de prijs van een blikje niet zal verhogen. "De premie van vijf cent zal betaald worden door de verpakkingssector." Blikjes die thuis geconsumeerd werden, kunnen niet ingeruild worden. Die moeten nog altijd in de PMD-zak terecht komen.

Bron: Belga

Volg VILT ook via