nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2018 "Waarom blijven we op grote schaal jagen op wilde vis?"

De reacties op het Europees verbod op het gebruik van de elektrische pulskor dat in het Europees Parlement werd gestemd, zijn gemengd. De Nederlandse vissers reageren verbolgen, elders wordt de beslissing toegejuicht. Climaxi, de beweging voor een sociaal klimaat, noemt het verbod “goed nieuws voor de visbestanden en de kustvisserij van Belgische, Franse en Engelse vissers” en hoopt dat de visbestanden nu kunnen recupereren. Stijn Van Hoestenberghe, kweker van de bekende innovatieve Omegabaars, vindt dan weer dat de keuze voor of tegen elektrisch vissen voorbijgaat aan de fundamentele problemen die het leven in zeeën en oceanen bedreigen.

Het Europees Parlement stemde deze week voor een totaalverbod op pulskorvisserij. “Goed nieuws”, aldus Climaxi, dat eerder een petitie lanceerde tegen pulsvissen. “Laten we hopen dat de visbestanden voor de Belgische kust nu wat kunnen recupereren, al zullen daarvoor dringend bijkomende maatregelen nodig zijn”, zo klinkt het. “Het besluit heeft immers pas impact vanaf 2019. Pulsvissen is zo efficiënt dat de Belgische Noordzee bijna leeggevist werd door de verhoogd druk van de Nederlandse schepen”, aldus Climaxi. Voor Climaxi mag natuurbescherming zijn uiteindelijk doel niet verliezen: het visbestand en de toekomst van de vissers blijven belangrijker dan propere technologie.

Verder vraagt Climaxi dat de Nederlandse vissersfamilies vergoed worden voor de verliezen die ze zullen lijden. “Wij willen niet dat er een sociaal bloedbad georganiseerd wordt onder de Nederlandse vissers”, aldus Filip De Bodt van Climaxi. De organisatie steunt ook de inspanningen van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) om precies te gaan meten wat er in de zuidelijke Noordzee schort. “Wij willen dat de overheid meer centen uittrekt voor het Vlaams onderzoek naar de visbestanden, zodat we tijdens de eerste helft van dit jaar weten waar de problemen zitten.”

In een opiniestuk laat ook Stijn Van Hoestenberghe, de man achter de Omegabaars, zijn licht schijnen over de Europese beslissing. “Als fervent duiker, als bioloog, als viskweker maar nog meer als vader van twee stoor ik me aan de discussie over welke de minst invasieve manier van vissen is”, zo steekt hij van wal. “Ik kan enkel concluderen dat de innovaties in grootschalige visserij zich niet focussen op de fundamentele problemen die het leven in de oceaan bedreigen maar dat het vooral moet gaan over financiële, economische belangen”, zo klinkt het. 

“Waarom blijven we op grote schaal jagen op wilde vis”, zo vraagt Van Hoestenberghe zich af. “De toekomst is aan duurzame, diervriendelijke viskweek op het land die minimale druk legt op de natuurlijke bronnen en op het milieu. Moet vissen op zee dan verboden worden? Nee, maar het moet kleinschaliger, minder massaal en strikter geregeld, net zoals dit nu bij de jacht het geval is. En met een veel hogere prijs voor wilde vis waardoor onze vissers hun beroep, hun passie kunnen blijven uitoefenen, met veel meer respect voor het leven in de zee.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via