nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.05.2017 Wallonië stelt verdoofd slachten uit tot na offerfeest

Wallonië stelt het verbod op onverdoofd ritueel slachten uit tot 1 september 2019, na het offerfeest. Het decreet werd vrijdagochtend goedgekeurd in de commissie Leefmilieu van het Waals Parlement. De Waalse parlementsleden van PS, cdH en MR, die het decreet goedkeurden, wijzen op het moeilijke evenwicht tussen dierenwelzijn en vrijheid van religie. De tekst moet op 17 mei nog worden gestemd in de plenaire vergadering. Voor dierenrechtenorganisatie GAIA primeert dat de grote stap gezet wordt. “De aanhouder wint”, klinkt het.

Onverdoofd slachten wordt in Wallonië verboden vanaf 1 juni 2018, maar voor ritueel slachten komt er een overgangsperiode tot 1 september 2019. Vermits het offerfeest dat jaar plaatsvindt in augustus, zal er nog onverdoofd kunnen worden geslacht. Volgens de grote lijnen van dit decreet wordt het verplicht schapen, geiten en runderen omkeerbaar te verdoven voordat men ze laat uitbloeden, en dus voordat ze ritueel geslacht worden.

In Vlaanderen zal een soortgelijk verbod op onverdoofd slachten voor schapen, andere kleine herkauwers en pluimvee ingaan op 1 januari 2019. Zodra elektronarcose op punt staat voor kalveren en runderen, wordt deze techniek ook op deze dieren toegepast. Tot dan is de methode verplicht waarbij de verdoving meteen na de halssnede gebeurt. Ook het Vlaamse verbod moet nog in een decreet worden gegoten, maar er zijn geen plannen om aan de datum te tornen, is te horen bij de meerderheidspartijen.

Ter gelegenheid van de stemming in het Waals Parlement deelden een 30-tal actievoerder van GAIA, verkleed als schaap en koe, knuffels uit aan de parlementsleden om hen te bedanken. “Het verbod op onverdoofd slachten is de kroon op 25 jaar actie voeren en campagnes organiseren”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. De decreettekst moet tijdens een plenaire vergadering nog voorgelegd worden aan alle parlementsleden.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via