nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.06.2016 Wallonië wil volwaardige wijnstreek worden

De Waalse regering wil van Wallonië een volwaardige wijnstreek maken. Voor het eerst krijgt de vereniging van wijnboeren er een subsidie: 100.000 euro verspreid over twee jaar. Dat bedrag moet vooral naar een betere promotie en opleiding gaan, aldus Waals landbouwminister René Collin. De voorbije vijf jaar is de productie van Waalse wijn verdubbeld tot bijna een miljoen flessen per jaar.

Niet alleen in Vlaanderen zit de wijnbouw stevig in de lift. Ook in Wallonië stijgt het aantal producenten en groeit het wijnareaal snel. Momenteelt telt Wallonië ongeveer 90 wijnboeren, van wie er een dertigtal hun wijn commercialiseren. De Waalse wijngaarden zijn goed voor 105 hectare en de productie was vorig jaar goed voor bijna een miljoen flessen. Dat is een verdubbeling op vijf jaar tijd. Er zijn al verschillende Waalse "appellations", zoals de 'Côtes de Sambre et Meuse', de 'Vin de pays des jardins de Wallonie', de 'Crémant de Wallonie' ; of de 'Vin mousseux de qualité Wallonie'.

Waals landbouwminister René Collin wil de jonge, ambitieuze sector een duwtje in de rug geven zodat de sector de komende jaren zijn groei kan doorzetten. Daarom voorziet hij een subsidiebudget van 100.000 euro, verspreid over twee jaar. Dat geld zal naar communicatie, promotie en opleiding gaan en moet ook dienen om de aanvraagdossiers voor de herkomsterkenning te ondersteunen. Zelf hoopt Collin dat de sector zich in de toekomst ook ontplooit tot een nieuwe toeristische trekpleister. 

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via