nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2018 Wapenstilstand in handelsoorlog VS en EU

“We zijn geen vijanden, maar partners. Door overleg moeten we naar lagere handels¬tarieven gaan, in plaats van ze te verhogen.” Bij aanvang van hun gesprek in het Witte Huis spraken de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Amerikaanse president Donald Trump opvallend verzoenende taal. Na maanden van bitse woordenwisselingen en wederzijdse tariefverhogingen op elkaars producten, gaven de EU en de VS een eensgezind signaal dat ze aan een wapenstilstand toe zijn.

Begin maart kondigde Amerikaans president Trump aan dat hij een verkiezingsbelofte wou nakomen door de Amerikaanse staalindustrie in bescherming te nemen. Dat ging hij doen door importtarieven op staal (25%) en aluminium (10%) in te voeren. De Europese Unie dreigde daarop met tegenmaatregelen. De EU zou op zijn beurt extra heffingen vragen op industriële, consumenten- en landbouwproducten - zoals motoren van Harley Davidson, jeans van Levis, maar ook om landbouw- en voedingsproducten zoals maïs en soja.

Vorige maand ging het van dreigen naar effectief uitvoeren. De VS en de Europese Unie legden elkaar heffing op. Veel Amerikaanse bedrijven lieten blijken dat ze niet opgezet waren met de dreigende handelsoorlog. Na de recente ontmoeting tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Amerikaanse president lijkt de angel uit het handelsconflict te zijn gehaald. Trump legt voorlopig geen importtarieven van 25 procent op auto's uit Europa op. Juncker van zijn kant beloofde dat de Europese Unie meer sojabonen en vloeibaar aardgas vanuit de Verenigde Staten gaat invoeren.

Uiteraard zijn nog niet alle meningsverschillen tussen de VS en de EU van de baan. Trump wil eigenlijk niets liever dan dat alle importtarieven afgeschaft worden. Zover staan de gesprekken nog lang niet, maar volgens de Amerikaanse president is Europa het eens dat de marsrichting '0 procent aan tarieven en subsidies' moet zijn.

"We willen een nieuwe fase lanceren in de relatie tussen de VS en de EU", zei Trump na afloop op een gemeenschappelijke persconferentie. "Een fase van nauwe vriendschap en sterke handelsrelaties waarbij we allebei zullen winnen. We willen beter samenwerken voor wereldwijde veiligheid en welvaart en tegen terreur."

Bron: VRT NWS / De Standaard

Beeld: Twitter @EuropeanCommission

Volg VILT ook via