nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.12.2018 Warme zomer speelt Coöperatie Hoogstraten parten

Het kalenderjaar sluit pas over een tweetal weken, dus kan Coöperatie Hoogstraten, de vroegere veiling, nog geen exacte cijfers vrijgeven. Maar het is nu al duidelijk dat 2018 geen nieuw recordjaar wordt voor de omzet. “We gaan rond de zes à zeven procent achteruit”, probeert directeur Gaston Opdekamp een inschatting te maken. Daarmee bedraagt de omzet allicht terug ongeveer 235 miljoen euro, net zoals in 2016. Vorig jaar was er nog een stijging van 6,4 procent. “De laatste jaren toonde onze omzet inderdaad een stijgende curve en daar komt nu een knik in. Maar dat hoeft nog niet dramatisch te zijn. Je kunt niet eeuwig blijven groeien”, klinkt het in Gazet van Antwerpen.

2017 was voor Coöperatie Hoogstraten nog een recordjaar. Dit jaar gaat de omzet voor het eerst sinds jaren weer achteruit. Voor directeur Gaston Opdekamp zijn de cijfers een logisch gevolg van de seizoensgevoeligheid van de sector. “Er waren minder producten door de warme zomer. We proberen ons daar zo goed mogelijk tegen in te dekken. Als we maatregelen tegen het weer konden nemen, zouden we dat wel doen. Uiteraard hadden we dit wel zien aankomen.”

De Coöperatie staat bekend om de aardbeien, maar verhandelt ook onder meer tomaten, paprika's, kersen, komkommers en kiwibessen. Door de lange, warme en dus droge zomer waren veel fruit en groenten te vroeg rijp of kon er zelfs helemaal niet geoogst worden. “Later hebben we dan weer producten uit de markt moeten nemen. De ene maand kwam er 500 ton per week binnen in plaats van 200, de volgende maand was het omgekeerd. Zo kon het gebeuren dat we op een paar weken tijd van hele dure naar spotgoedkope aardbeien gingen. De verschillen tussen de bedrijven waren ook groot”, besluit Gaston Opdekamp.

Bron: Gazet Van Antwerpen

Volg VILT ook via