nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.07.2019 Warmer klimaat vernieuwt Franse wijnen

Om in te spelen op de gevolgen van de klimaatveranderingen mogen makers van Bordeauxwijnen zeven nieuwe druivensoorten gebruiken. Die soorten zijn beter bestand tegen hitte en extreme droogteperiodes, maar ze zijn ook beter bestand tegen bepaalde ziekten. “Er is de vrees dat de bestaande druivensoorten, zoals de Merlot, steeds vroeger rijp zullen worden, veel te veel suiker zullen hebben en zo de wijnen té alcoholrijk gaan worden”, verduidelijkt wijnkenner Frank Van Der Auwera in De Wereld Vandaag op Radio 1.

Bordeaux is een gekende wijnstreek, maar eerder wat traditioneel. Toch is er beslist om voortaan te gaan experimenteren met nieuwe druivensoorten. De druivenrassen die tot nu toe zijn toegestaan in de AOC Bordeaux zijn Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Carmenère, Malbec, Merlot, Petit verdot, Sauvignon blanc, Sauvignon gris, Semillon, Muscadelle, Colombard, Ugni blanc en Merlot blanc. Daar komen er zeven bij: Arinarnoa, Touriga Nacional, Marselan, Castets, Alvarinho, Petit Manseng en Liliorila.

Die zeven zijn gekozen op basis van hun klimaatbestendigheid. “Er is de vrees dat de bestaande druivensoorten steeds vroeger rijp zullen worden, te veel suiker zullen hebben en zo de wijnen té alcoholrijk gaan worden”, aldus wijnkenner Frank Van Der Auwera. De wijnbouwers leven met andere woorden met de vrees dat ze geen wijnen meer zullen kunnen maken met die ‘grootse, gekende finesse’. Met de nieuwe toegestane druivensoorten proberen de wijnbouwers zich te wapenen tegen het veranderende klimaat.

Bij de keuze van de rassen is men uitgegaan van hun aanpassing aan warme en droge gebieden, evenals een late rijping. “De nieuwe druivensoorten bieden heel wat voordelen”, aldus Van Der Auwera. “Ze zijn beter bestand tegen de hitte én tegen droogteperiodes, maar ze zijn ook goed bestand tegen bepaalde ziekten.”

Revolutie in de wereld van de Bordeauxwijnen dus. “Maar ze zijn niet alleen”, zegt Van der Auwera. “Ze gaan het niet aan de grote klok hangen, maar overal ter wereld doen ze dit en zijn ze aan het experimenteren.” Ook in ons land hebben we een Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw, onderdeel van pcfruit vzw. Het veranderende klimaat zou wel eens voordelig kunnen uitpakken voor de Belgische wijnmakers.

“De opwarming van het klimaat zorgt ervoor dat de teeltgebieden opschuiven naar het noorden”, weet Kris Vandenwyngaert, drijvende kracht achter het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw. “Op dat vlak liggen we aan de gunstige kant van de klimaatopwarming. Bovendien is de wijnproductie hier nog niet in zo’n strak keurslijf gedwongen en hebben we alle vrijheid om met nieuwe, duurzame rassen aan de slag te gaan, zonder al te veel historische ballast, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.”

Meer weten over de Vlaamse wijnbouw? Bekijk deze mini-reportage van Veldverkenners.

Bron: VRT / eigen verslaggeving

Beeld: Proefcentrum Fruitteelt

Volg VILT ook via