Wat met voedsel dat besmet is met corona?

Nadat in China een lading ingevroren kippenvlees uit Brazilië met sporen van het coronavirus werd aangetroffen, maant de overheid er haar inwoners aan om voorzichtig om te springen met ingevoerde voeding. Op diepgevroren garnalen uit Ecuador werden eerder ook al viruspartikels gevonden. Maar maakt dit het consumeren van deze voeding gevaarlijk?
14 augustus 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:56
Lees meer over:

Alle containers met vlees, vis en schaaldieren die China binnenkomen, worden steevast gecontroleerd sinds het uitbreken van de coronacrisis. Onlangs werden virusdeeltjes aangetroffen op een lading ingevroren kippenvleugels die uit Brazilië komt. Alle werknemers die ermee in aanraking kwamen, inclusief hun familieleden, werden meteen in quarantaine geplaatst en getest. Maar die testen kwamen voorlopig allemaal negatief terug.

Toch neemt China het zekere voor het onzekere en roept iedereen op om behoedzaam te zijn met geïmporteerd vlees en vis. De eerste besmettingen met het coronavirus eind 2019 zouden immers van een markt in Wuhan komen. VRT ging op zoek naar een antwoord op de vraag of de Chinese bezorgdheid rond besmette voedingsproducten terecht is.

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) bevestigt alvast dat voeding in België niet gecontroleerd wordt op het coronavirus. “Er zijn ook geen aanwijzingen dat het virus overdraagbaar is door besmet voedsel te eten”, klinkt het. “Wat we wel aanraden, is om steeds de handen te wassen voor en nadat je in contact bent geweest met voeding. Maar dat advies geldt ook zonder corona.”

Coronavirussen kunnen niet overleven in onze maag. Onze maagsappen zijn zo zuur dat ze kapot gaan.

Johan Neyts - Viroloog KU Leuven

Volgens viroloog Johan Neyts (KU Leuven) is er maar een kleine kans dat je het coronavirus oploopt door het consumeren van besmette voeding. Hij wijst erop dat coronavirussen niet kunnen overleven in onze maag. “Onze maagsappen zijn zo zuur dat ze kapot gaan. Het norovirus, dat buikgriep veroorzaakt, overleeft wel in ons maag-darmkanaal. Maar dat is een ander soort virus." 

Neyts stelt ook vraagtekens bij de besmettingsgraad van de deeltjes die gevonden zijn op de ingevroren kip in China. "Een virus moet infectieus zijn om iemand te kunnen besmetten. Maar misschien was het virus al uit elkaar gevallen en hebben ze in China gewoon resten van het genetisch materiaal gevonden. Die resten wijzen erop dat het virus aanwezig geweest moet zijn. Maar als het intussen uit elkaar is gevallen, kan het niemand meer besmetten en is het dus ongevaarlijk."

Het is wel mogelijk dat virussen beperkt kunnen overleven in ingevroren voeding. “Het vlees uit Brazilië wordt per schip getransporteerd en is makkelijk enkele weken onderweg. In zo’n koelruimte is het min 20 graden Celsius, koud genoeg dus om voedselbederf tegen te gaan. Maar virussen blijven niet lang stabiel bij die temperatuur en verliezen veel van hun kracht. Dat is ook de reden waarom wij in ons labo virussen bewaren bij min 80 graden Celsius. Alleen zo blijven ze stabiel”, besluit Neyts.

Bron: VRT NWS

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek