nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.09.2019 WatchITgrow levert besparing op voor boer en milieu

WatchITgrow, het platform dat digitaal aardappelvelden opvolgt, gaat nog een stapje verder in zijn missie om smart farming tot bij de aardappelteler te brengen. In de toepassing zal het voortaan ook mogelijk zijn om downloadbare taakkaarten aan te maken voor het variabel toedienen van loofdodingsmiddelen in aardappelen. “De resultaten hebben aangetoond dat de landbouwer op die manier 25 tot 50 procent kan besparen op de kosten van loofdodingsmiddel. Bovendien is het ook goed voor het milieu”, zegt WatchITgrow-coördinator Jurgen Decloedt (VITO).

In 2014 startte WatchITgrow als een webplatform dat door middel van een combinatie van verschillende soorten data zoals satellietbeelden, dronebeelden, weersgegevens, bodemgegevens en oogstvoorspellingsmodellen de Belgische aardappelproductie beter wilde inschatten en duurzaam wilde verhogen. Begin dit jaar ging het platform echter een stap verder. Door zo omvattend mogelijk in kaart te brengen wat er op en naast het veld gebeurt en door deze data door middel van ‘big data analytics’ en ‘machine learning algoritmes’ te analyseren, wil WatchITgrow nu ook geautomatiseerd advies afleveren aan individuele telers. Drijvende krachten achter het platform zijn VITO, Belgapom en Boerenbond.

Nadat telers eerder al taakkaarten konden aanmaken om variabel te gaan bemesten en te gaan irrigeren, is het voortaan ook mogelijk om variabel het loof te gaan doden door de dosering van loofdodingsmiddelen aan te passen. “Als teler vul je je spuittoestel gewoon met de normale dosis loofdodingsmiddel en geef je het watervolume in waarmee je wenst te spuiten”, legt Decloedt, Business Developer Agriculture bij VITO uit.

“Met behulp van satellietbeelden kan de teler in WatchITgrow zien hoe groen het aardappelloof nog is. Vervolgens kan hij een taakkaart aanmaken waarbij de dosis loofdodingsmiddel wordt aangepast naargelang de gemeten groenheid. Die taakkaart kan de teler dan downloaden en inladen in de spuitmachine. Die gaat dan de zones herkennen waar het loof al sterk is afgestorven en daar een lagere dosis toedienen dan in de zones waar het loof nog erg groen staat”, aldus Decloedt.

Dat levert volgens hem twee keer winst op: één keer voor de portefeuille van de teler omdat hij 25 tot 50 procent op de kosten voor loofdodingsmiddel kan besparen en één keer voor het milieu omdat er minder loofdodingsmiddel wordt gespoten. 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via