nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2019 Watercaptatie in nog meer Limburgse gemeenten verboden

Sinds 5 juli is het in de provincie Limburg verboden om water op te pompen in de stroomgebieden van verschillende onbevaarbare waterlopen in de gemeenten rond Sint-Truiden, Hechtel-Eksel en in Lommel. Dat wordt nu door waarnemend gouverneur Michel Carlier verruimd naar verschillende aangrenzende gemeenten. “De aangekondigde regen zal het waterpeil misschien even stabiliseren, maar op lange termijn voorspelt het KMI opnieuw een droge periode, zeker tot eind juli. Ik verwacht dan ook niet dat het verbod snel opgeheven zal worden”, aldus Carlier.

Op 5 juli ging op delen van het grondgebied van de provincie Limburg een captatieverbod in voege. Na provinciaal droogteoverleg wordt dat nu fors uitgebreid. Door de minimale regenval van de afgelopen weken, staat het waterpeil in de beken en rivieren immers problematisch laag. In Zuid-Limburg staat ook het grondwaterpeil erg laag en daarom wordt het captatieverbod rond Sint-Truiden gevoelig uitgebreid. Vanaf donderdag is het verboden om nog langer water te capteren in het volledige stroomgebied van de Melsterbeek en zijbeken, het volledige stroomgebied van de Herk en zijbeken en het volledige stroomgebied van de Mombeek en zijbeken in de gemeenten Gingelom, Heers, Sint-Truiden, Borgloon, Wellen, Kortessem, Alken, Tongeren, Diepenbeek, Hasselt, Nieuwerkerken en Herk-de-Stad.

Bovenop het captatieverbod in deze gemeenten komt er nu ook een captatieverbod in het volledige stroomgebied van de Mangelbeek-Laambeek en hun zijbeken in de gemeenten Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen, Zonhoven en Oudsbergen. Ook in het volledige stroomgebied van de Warmbeek, Bosbeek, Zanderbeek, Vrietselbeek, Lankeukelbeek en hun respectievelijke zijbeken is het sinds donderdag verboden om water op te pompen. Dit geldt dus in de gemeenten Peer, Pelt, Hamont-Achel, Bocholt, As, Oudsbergen, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Lanaken. Het eerder uitgevaardigde captatieverbod in de stroomgebieden van de Grote Nete in Hechtel-Eksel en de Kleine Hoofdgracht in Lommel en Pelt blijft van kracht.

“We hebben deze beslissing niet lichtzinnig genomen”, zegt waarnemend gouverneur Michel Carlier in Het Belang van Limburg. “Uit de meest recente metingen blijkt dat het waterpeil in onze waterlopen erg laag staat. Er is kans op ecologische schade en gezondheidsrisico's. Daarnaast zorgt het gebrek aan water ervoor dat beken sneller dichtgroeien met riet. Dat vergroot dan weer het risico op overstromingen bij plotse hevige regenval. Vandaar onze beslissing om het captatieverbod uit te breiden naar 28 Limburgse gemeenten. In de andere gemeenten is het voorlopig nog niet verboden om water uit beken en rivieren op te pompen.”

Carlier hoopt dat Aquafin vanaf maandag gezuiverd afvalwater aanbiedt als alternatieve waterbron voor de beregening van landbouwgewassen. Landbouwers kunnen ook nog steeds water oppompen in naburige gemeenten waar het captatieverbod niet geldt. Water oppompen uit bevaarbare waterlopen en kanalen blijft eveneens toegestaan, tenminste als landbouwers daar een vergunning voor aanvragen. De waarnemend gouverneur roept alle Limburgers op om zuinig te zijn met water. “Een sproeiverbod is momenteel nog niet aan de orde, maar we vragen de inwoners wel om hun gezond verstand te gebruiken.”

Op de website Noodplanning&Crisisbeheer Limburg vind je een overzicht van de stroomgebieden waarvoor een captatieverbod geldt. 

Bron: Belga / Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via