nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.01.2019 “We moeten verder dan het huidige gepolariseerde debat”

Een jaar na de glyfosaat-saga en Monsanto Papers stemde een ruime meerderheid van de Europarlementsleden in met het eindrapport van de speciale commissie autorisatieprocedure van pesticiden (PEST). Het rapport eist onder meer dat iedereen toegang moet krijgen tot de studies die aangewend worden in de toelatingsprocedure. “Er zijn elementen in het verslag waar we het niet mee eens zijn, maar over het geheel genomen lijkt er één ding waar iedereen het wel over eens kan zijn: Europa heeft het strengste systeem ter wereld als het gaat om de goedkeuring van gewasbeschermingsmiddelen”, reageert Peter Jaeken van Phytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen. “Wij staan ook volledig achter de breed gedragen opvatting dat het huidige systeem beter kan.”

De controversiële verlenging van de vergunning van glyfosaat vormde de aanzet voor de oprichting van de speciale PEST-commissie in de lente van vorig jaar. “Als industrie hebben wij ons geëngageerd om ons positief in te zetten voor het proces van het PEST-comité”, laat Phytofar weten. “We hebben heel duidelijk de kritiek op ons gehoord en als industrie zullen we nadenken over hoe we deze zorgen verder kunnen aanpakken. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid - beleidsmakers, experten, ngo's en de agrovoedingsindustrie - om het vertrouwen van de Europese burgers in het voedsel dat zij eten te versterken en niet te ondermijnen.”

Volgens Phytofar kan transparantie helpen om dit vertrouwen te bevorderen, maar alleen in een omgeving die daar correct mee omgaat. “We erkennen de moeilijke evenwichtsoefening van de co-rapporteurs over een dergelijke controversiële kwestie”, klinkt het. Met de conclusie van de commissie en de goedkeuring van het eindverslag is een nieuwe bladzijde omgeslagen in het debat over gewasbescherming in Europa. “De kern van een aantal vragen die de commissie heeft gesteld, is de noodzaak om een antwoord te geven op de vraag welk model van voedselproductie we in Europa willen zien”, reageert Phytofar.

“Dit is een vraag die ook door de wetenschappelijke adviseurs van de Commissie aan de orde is gesteld”, aldus Phytofar. “We moedigen het volgende Parlement en de volgende Commissie aan om van het beantwoorden van deze vraag een prioriteit te maken, zodat we verder kunnen gaan dan het gepolariseerde debat van vandaag. Onze industrie is bereid om hierin haar rol te spelen.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via