nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.02.2018 Week van de Korte Keten wordt een Vlaamse happening

De voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement neemt met interesse kennis van de lokale voedselstrategie die de stad Gent uitrolt, en de studie die in dat kader uitgevoerd is naar een opschaling van de korte keten door de afzet te verbreden richting grootafnemers (retail, horeca en grootkeukens). Op de vraag van Jos De Meyer (CD&V) welke stimuli de Vlaamse overheid kan voorzien voor korte-keten-landbouw in een stedelijke context gaf minister Joke Schauvliege een uitgebreid overzicht, van het aanspreekpunt lokale voedselstrategie voor steden en gemeenten tot relevant ILVO-onderzoek, het Steunpunt Hoeveproducten en Rechtvanbijdeboer.be. Van 26 mei tot 3 juni viert gans Vlaanderen bovendien de Week van de Korte Keten.

Een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer, geïnitieerd door de Gentse plannen voor opschaling van de korte voedselketen, vormt voor minister Joke Schauvliege de aanzet om een overzicht te geven van de beleidsinitiatieven inzake korte-keten-landbouw. “Nieuw sinds vorig jaar is dat we een heus Aanspreekpunt Lokale Voedselstrategie hebben, dat is ingebed in de werking van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Daarnaast zet ILVO heel actief in op het onderzoeken van korte-ketenlandbouw en stadslandbouw”, zegt Schauvliege, met een verwijzing naar recent doctoraatsonderzoek dat het belang van stedelijk of gemeentelijk beleid rond korte-ketenlandbouw aantoont.

Verder zorgt de Vlaamse overheid voor financiële ondersteuning van zowel het Steunpunt Hoeveproducten als van promotieorgaan VLAM. Die laatste beheert de website Rechtvanbijdeboer.be, die middels een eenvoudige zoekmodule de consument toelaat om rechtstreeks aan te kopen bij 700 lokale voedselproducenten. De website maakt wegwijs in circa 1.700 geregistreerde verkooppunten verspreid over Vlaanderen. Registratie is gratis voor producenten, en blijft niet beperkt tot hoevewinkels. Het kan evengoed gaan om een boerenmarkt, voedselteam, groenteabonnement of buurderij. Allemaal afzetkanalen die hoeveproducten tot in de stad brengen.

Elk jaar gaat er ook Vlaams geld naar de ondersteuning van volkstuinprojecten die in en rond de stad enorm aan populariteit winnen. “Die projecten brengen lokale voedselproductie onder de aandacht en kunnen het startpunt vormen van een vraagstuk rond lokale voedselvoorziening”, weet de minister. Dit jaar ondersteunt ze samen met VLAM de organisatie van een Week van de Korte Keten, van 26 mei tot 3 juni. Die actieweek is een interprovinciaal initiatief op voorzet van de provincie West-Vlaanderen en met medewerking van Vlaanderen en het Steunpunt Hoeveproducenten. De voorbije twee jaar oogstte de kustprovincie reeds succes met de organisatie van een campagneweek rond korte-keten-landbouw.

Elke provincie, stad of gemeente kan eigen accenten leggen in de promotie van de korte voedselketen. “Een geschikt moment”, aldus minister Schauvliege, “om lokale partnerschappen aan te gaan.” De coördinatie van de Week van de Korte Keten is in handen van het Steunpunt Hoeveproducten. Dat organiseert op dinsdag 29 mei een Dag van de Hoeveproducent om de producent een keer in de watten te leggen. “Na een lokale lunch zorgen we voor een sterk inhoudelijk programma rond actuele thema’s waar de hoeveproducenten mee te maken hebben”, belooft Bart Thoelen van het Steunpunt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via