nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.11.2018 'Week van de steak-friet' zorgt voor controverse

De ‘week van de steak-friet’ die afgelopen zaterdag van start ging, heeft al voor de nodige controverse gezorgd op sociale media. Een aantal mensen vindt het niet kunnen dat VLAM belastinggeld aanwendt om “ongezonde voeding te promoten”, anderen spreken over “betuttelende kritiek” en vinden dat we als Belgen wel wat trotser mogen zijn op onze steak-friet. VLAM benadrukt dat het met deze campagne de consument vooral wil aanzetten om rundvlees van eigen bodem te kiezen en niet zozeer méér vlees wil laten eten.

Sinds zaterdag voert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) promotie voor de ‘week van de steak-friet’. Op die manier willen de rundveehouders die de promotie financieren de Belgen zoveel mogelijk laten kiezen voor vlees van eigen bodem als hij één van zijn favoriete gerechten bereidt. “Steak-friet is een klassieker die graag gesmaakt wordt met béarnaise, pepersaus of gewoon natuur maar zich ook uitstekend leent voor de bereiding van gerechten in de buitenlandse keuken, bijvoorbeeld de Italiaanse, Aziatische of Marokkaanse keuken”, zo klinkt het in de reclamespots.

De campagne lokte meteen reactie uit. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (onafhankelijk) riep VLAM op om te stoppen met “ongezonde voeding te promoten”, nationale trots of niet. “Wat VLAM doet, is niet meer van deze tijd. Vleesproductie is één van de grote vervuilers van onze planeet, het is dieronvriendelijk en teveel vlees eten is ongezond. VLAM zou enkel nog gezonde voeding mogen promoten”, aldus Sanctorum. Hij wordt gesteund door Groen en sp.a. Al werd deze laatste partij wel meteen een hypocriete houding aangewreven omdat de lokale sp.a-afdeling wel zijn jaarlijkse steakdag organiseert.

Op de tweets uit deze hoek kwam meteen reactie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “De week van de steak en friet begint, sp.a en Groen vinden het een schande. Ik vind het geweldig. Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild wit-blauw? Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag”, zo twitterde hij. Op sociale media breidde deze ‘steakrel’ zich al gauw uit naar ‘kazen van bij ons’, een discussie over onverdoofd slachten en onze normen en waarden.

Genuanceerder was de visie van radiofiguur en gepassioneerd hobbykok Sven Ornelis. Hij wijst erop dat vlees niet per se ongezond is omdat het eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 bevat. “Maar los van deze positieve eigenschappen, is het ook zo dat vlees een gigantische impact heeft op het milieu. En dat je geen vlees kunt eten zonder dat er een levend wezen moet voor dood gemaakt worden. Het zou me niet verwonderen als over enkele eeuwen onze vleesconsumptie als onbegrijpelijk onethisch wordt ervaren”, schrijft hij in zijn blog.

Ornelis stelt dat ondanks deze rationele vaststellingen hij vandaag nog steeds een vleeseter blijft. “Minder dan vroeger, maar wel kwalitatief top. Een lekkere steak met frietjes is een echte feestmaaltijd. Het hoort ook bij onze traditie en de meeste boeren en slagers bij ons doen hun uiterste best om een eerlijk en kwalitatief product aan te leveren. Dat zij in een vrije wereld hun ambachtelijk product willen promoten, is 100 procent te begrijpen.” Volgens Sven Ornelis zegt VLAM in zijn campagne niet: eet meer vlees, maar wel: eet meer vlees van bij ons. Iets wat ook VLAM-woordvoerder Liliane Driesen bevestigt.

“Je eigen landbouw ondersteunen met geld uit de sector zelf, in een vrije wereld waar mensen nog altijd zelf mogen beslissen welke keuzes ze maken, vind ik best oké. Want betutteling verandert mensen hun gedachten niet. Zelfs na gruwelijke beelden uit slachthuizen zijn mensen verontwaardigd, maar toch veranderen ze hun consumptiegedrag daardoor niet, zo blijkt uit een recent onderzoek”, stelt de radio-DJ. Ornelis gelooft wel dat je met positieve campagnes mensen kunt doen nadenken over hun (ethische) keuzes, niet door ze te shockeren of dingen te verbieden.

Bron: De Standaard / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via