nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.06.2018 Weer fipronil in Nederlandse eieren gevonden

In Nederlandse eieren zijn opnieuw sporen van het omstreden insecticide fipronil gevonden. Dat heeft de dienst voedselveiligheid en consumentenbescherming van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekendgemaakt. Het gaat om 'naweeën' van het fipronilschandaal van vorig jaar, laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. "Er zijn geen aanwijzingen dat er weer op grote schaal gebruik is gemaakt van het insecticide", aldus een woordvoerder van de dienst. Ook in België zijn de gevolgen van de fipronilcrisis van afgelopen zomer nog voelbaar.

In Nederland zijn opnieuw sporen van fipronil gevonden in eieren. Tests in de regio Vechta hebben een verhoogde concentratie fipronil aangetoond. Zoals het ernaar uitziet bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid. De eieren zijn geleverd door een biologisch pluimveebedrijf uit Nederland en worden uit de handel gehaald en de Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er af en toe nog fipronil wordt aangetroffen in Nederlandse eieren. “Het gaat om 'naweeën' van het fipronilschandaal van vorig jaar”, klinkt het. “In stallen komt soms nog wat van het goedje voor en dat kan in de eieren terechtkomen, maar er zijn geen aanwijzingen dat er weer op grote schaal gebruik is van de insectenverdelger.”

De fipronilcrisis van vorig jaar is ook in België nog niet verteerd. De legsector moet afrekenen met lage eierprijzen als gevolg van de fipronilcrisis die de eiermarkt volledig ontregeld heeft. Door het tekort aan eieren waren de eierprijzen in de tweede helft van 2017 zeer hoog, waardoor in heel Europa meer leghennen opgezet werden. Daarnaast is de import van eieren fors toegenomen, terwijl de export fel teruggevallen is. Als gevolg daarvan is het eieraanbod in de EU sinds begin dit jaar sterk toegenomen, waardoor de eiermarkt onder druk staat.

Het feit dat de eierprijs de afgelopen maanden fors gedaald is, tot een niveau onder de kostprijs, maakt de Belgische leghennenhouders ongerust. Dit komt vooral hard aan voor bedrijven die getroffen werden door het fipronilschandaal aangezien zij geen reserves konden opbouwen in de periode van hoogconjunctuur. Leghennenhouders hopen dat de federale steun snel uitbetaald wordt, zodat ze wat meer ademruimte krijgen.

Bron: Belga / Boer&Tuinder

Volg VILT ook via