nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.07.2018 Weldra ondertekening van vrijhandelsakkoord met Japan

De EU-lidstaten hebben het licht op groen gezet voor de ondertekening van een vrijhandelsakkoord met Japan. Het akkoord zal vermoedelijk op 11 juli ondertekend worden in Brussel, terwijl de Amerikaanse president Donald Trump enkele kilometers verderop een NAVO-top bijwoont. De meeste uitvoerrechten die Europese bedrijven betalen voor export naar Japan zullen worden weggenomen, net als belemmerende regelgeving. Japan is voor de EU de tweede grootste exportmarkt in Azië.

Exact een jaar geleden bereikten de Europese Unie en Japan een principeakkoord. De deal is de grootste ooit voor de EU. Hij omvat zowat 600 miljoen mensen en vertegenwoordigt ongeveer een derde van de wereldwijde handel. Zowat alle handelstarieven verdwijnen, behalve op enkele goederen voornamelijk in de landbouwsector. De deal is in Europa van belang voor 74.000 bedrijven en 600.000 werknemers. Ieder jaar wordt voor 86 miljard euro aan Europese goederen naar Japan uitgevoerd. Voor verwerkte voeding wordt een exportgroei van 180 procent in het vooruitzicht gesteld.

Het akkoord komt er op een moment dat Donald Trump felle kritiek krijgt omwille van zijn protectionistische agenda en het instellen van invoerheffingen op bijvoorbeeld aluminium en staal. In de nacht van donderdag op vrijdag werden nog invoerheffingen van 25 procent van kracht op voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. Dat Trump in Brussel is wanneer de EU en Japan het vrijhandelsakkoord ondertekenen, is volgens EU-bronnen toeval.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via