nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.06.2018 #Welovelivestock: Veeteelt Agribex krijgt make-over

#Welovelivestock, dat is de nieuwe benaming van het veeteeltgebeuren op Agribex. Om de toekomst van de prijskampen en dierenexpo op het nationale landbouwsalon te garanderen en er een must-visit voor de hele Euregio van te maken, stelde organisator Brussels Livestock Show een ambitieus plan voor. Innovatie, informatie en beleving komen centraal te staan. Daarbij kan de vereniging rekenen op de steun van trouwe partner Fedagrim. Bovendien zal Brussels Livestock Show op Agribex 2019 ook een beurs-in-de-beurs inrichten rond de korte keten.

De prijskampen en dierententoonstelling trekken al sinds 1909 een groot publiek naar het landbouwsalon. Vroeger vond je de dieren zelfs centraal op de beurs in een tot de verbeelding sprekende piste in hal 5. Maar na de regionalisering van de landbouwbevoegdheden midden jaren 2000 kregen de organisatoren het moeilijk. De overheidssteun verdween en de op meer dan 40 jaar tijd opgebouwde financiële middelen brokkelden langzaam af. Brussels Livestock Show lanceerde verschillende nieuwe initiatieven waarvan er heel wat op andere Belgische en internationale beurzen overgenomen werden. Maar een definitieve koerswijziging drong zich op.

“Na de vorige editie in 2017 moesten we toch wel even slikken toen we sommige artikels lazen”, vertelt secretaris Ignace Lootvoet. "Hoewel sommige punten van kritiek terecht waren, werd het veeteeltgebeuren tot een randgebeuren gedegradeerd. Maar dat was onterecht. Als je bekijkt hoeveel bezorgde reacties we kregen, is het overduidelijk dat zowel de landbouwers als de overheid en de toeleveringsbedrijven er erg veel belang aan hechten. We hebben bovendien ook wel wat troeven in handen. Een centrale locatie als Brussel biedt een perfect kader waar Waalse en Vlaamse genetica elkaar kunnen treffen. Omdat we allemaal zelf fokkers zijn, hebben we bij Brussels Livestock Show de passie en kennis in huis om een aantrekkelijk programma te ontwikkelen. En vergeet ook niet dat we verzekerd zijn van minstens 100.000 bezoekers aangezien onze activiteiten plaatsvinden op Agribex."

Ook Fedagrim, de organisator van het landbouwsalon, is overtuigd van de meerwaarde. Daarom ging Brussels Livestock Show samen met deze trouwe partner aan de schrijftafel zitten. De organisatoren gaan resoluut voor een fris, uitnodigend, concept. De nieuwe benaming #Welovelivestock is daar een goed voorbeeld van. Lootvoet: “De bezoeker zal bijvoorbeeld terechtkunnen in een Innovation & Startup Village. Daar krijgen innovatieve projecten de kans om zichzelf voor te stellen aan ons publiek. We reiken trouwens ook een Innovation Award en een Web Award uit. De expositie zelf wordt daarnaast mooier dan ooit. Onder andere met aangepaste belichting en signalisatie zullen we een knappe sfeer creëren. Omdat we toch allemaal Bourgondiërs zijn, voorzien we een gezellige Livestock Bar, waar exposanten en bezoekers elkaar in optimale omstandigheden kunnen ontmoeten. Daar zullen non-stop leerrijke infosessies doorgaan. Uiteraard behouden we natuurlijk de prijskampen in de piste. Maar die moeten aantrekkelijker en toegankelijker worden. Onze Belgische topgenetica zal er afwisselend schitteren naast tal van verrassende demosessies.”

In 2019 zal Brussels Livestock Show ook inzetten op de korte keten door een beurs-in-de-beurs te organiseren onder de noemer #Welovelocal. “Die richten we voornamelijk op de ruim 1 miljoen mensen die zich op wandel- of metroafstand van Brussels Expo bevinden", aldus Lootvoet. "Zij kunnen op #Welovelocal lokale, lekkere, kwaliteitsvolle voedingsproducten ontdekken en kopen. Landbouwbedrijven krijgen er de kans om hun producten te vermarkten, maar zullen er ook geïnformeerd worden over mogelijkheden, tendensen, leveranciers …”

Ten slotte werden er ook enkele structurele wijzigingen aangekondigd. De oude benaming ‘Vereniging voor de Inrichting van de Algemene Veeprijskampen’ wordt nu ook officieel ingewisseld voor het meer hedendaags klinkende ‘Brussels Livestock Show’. Daarnaast bekijkt de organisatie, waarin momenteel enkel de officieel erkende stamboeken vertegenwoordigd zijn, of de deur eventueel kan opengezet worden voor commerciële organisaties en toeleveranciers. Tot slot verhuist de administratieve zetel naar de kantoren van Fedagrim. Dat kondigde Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim aan: “Veertig jaar lang was Brussels Livestock Show de belangrijkste exposant op ons landbouwsalon. Vandaag zijn we nauwe partners, zowel financieel als praktisch. We kunnen ons helemaal vinden in het ambitieuze maar realistische plan dat we vandaag samen voorstellen. Op Agribex kan de drukbezette landbouwer in één klap alle nodige info vergaren om van zijn of haar bedrijf een trendsetter te maken met het oog op een duurzame toekomst. #Welovelivestock en #Welovelocal zullen hier optimaal aan bijdragen.”

Bron: Brussels Livestock Show

Volg VILT ook via