nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2019 Wereldmelkdag: Afrikaans Manneken pis plast melk

Sinds 2001 staat 1 juni in het teken van melk. De wereldmelkdag werd in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties om het belang van melk als voedingsbron in de verf te zetten. Dierenartsen zonder Grenzen grijpt de dag ieder jaar aan om aandacht te vragen voor de Afrikaanse melkveehouders. “In Brussel zal een Afrikaans Manneken pis melk plassen”, klinkt het. “Melk is voor Afrikaanse boeren een belangrijke bron van voedsel en inkomsten. Maar door oneerlijke concurrentie uit Europa brengt de melk van de lokale boeren zo goed als niets meer op.”

Komende zaterdag staat wereldwijd in het teken van melk, melkverwerking en melkproductie. Ook VILT TeeVee peilde al naar de melkkennis van enkele marktgangers (bekijk de reportage hier). In verschillende landen worden activiteiten georganiseerd met als thema ‘enjoy dairy’, de slagzin van deze editie van World Milk Day. In ons land maakt Dierenartsen zonder Grenzen van de gelegenheid gebruik om de situatie van de Afrikaanse melkveehouders aan te kaarten. In samenwerking met Fairebel zal Manneken pis melk plassen om de actie kracht bij te zetten.

“In West-Afrika leeft 60 procent van de bevolking van de veeteelt en de landbouw”, laat Dierenartsen zonder Grenzen weten. “Melk is vaak een van de weinige eiwitbronnen voor kansarme families op het Afrikaanse platteland en speelt dus een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede.” Maar de melk die de West-Afrikaanse boeren kunnen verkopen, brengt zo goed als niks meer op.

“Europese melkoverschotten overspoelen en ontwrichten de lokale markt”, klinkt het. “En het is niet eens echte melk, maar afgeroomde poedermelk, verrijkt met allesbehalve duurzame palmolie. Deze ‘melk’ is drie keer goedkoper dan die van de lokale boeren. Als de Europese Unie haar melkoverschotten blijft dumpen in West-Afrika, duwt ze de lokale veehouders verder in de armoede.” Op Wereldmelkdag pleit de organisatie dan ook voor het stopzetten van de dumping van melkoverschotten op de Afrikaanse markt, voor een eerlijke prijs voor de lokale productie van melkveehouders en voor het ondersteunen van de lokale productie, verwerking en distributie van melk in West-Afrikaanse landen.

Meer weten over World Milk Day? Klik hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: DZG

Volg VILT ook via