nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2019 Wereldvoedseldag ook in Vlaanderen in de kijker gezet

Elk jaar op 16 oktober viert de Landbouw- en Voedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) Wereldvoedseldag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor voedselzekerheid. “Om het even wie je bent, wat je doet of waar je leeft, iedereen heeft recht op gezonde en betaalbare voeding”, stelt de FAO. Ook in eigen land werd Wereldvoedseldag in de kijker gezet. Zo schonken supermarkten meer maaltijden aan de voedselbanken, werd lokaal fruit in de kijker gezet en kregen alle Vlaamse parlementsleden extra cijfermateriaal over de Vlaamse land- en tuinbouw.

Op 16 oktober 1945 werd de Landbouw- en Voedselorganisatie door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Om die oprichting te herdenken, werd 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. De FAO ziet het als een dag om aandacht te schenken aan honger in de wereld. #ZeroHunger en #StopTheWaste zijn de thema’s van Wereldvoedseldag dit jaar. Er wordt ook extra aandacht gevraagd voor de #FoodJourney, de weg die voeding aflegt om elke dag opnieuw op je bord terecht te komen.

Ook in eigen land wordt Wereldvoedseldag aangegrepen om een aantal acties onder de aandacht te brengen. Zo brengen de Belgische supermarkten hun inspanningen voor onder meer de voedselbanken onder de aandacht. "Het is belangrijk om duurzaam om te gaan met voeding. Het voorkomen, valoriseren en schenken van voedseloverschotten kan hiertoe helpen", zegt Dominique Michel, CEO van handelsfederatie Comeos. Uit een rapport dat naar aanleiding van Wereldvoedseldag bekend wordt gemaakt, blijkt dat supermarkten beter omgaan met voedselafval en beduidend minder verbranden.

Ruim 14 procent van de onverkochte voeding in supermarkten wordt geschonken aan de Voedselbanken, de Schenkingsbeurs of meer lokale organisaties. “Dit komt overeen met meer dan 21 miljoen maaltijden per jaar of 57.000 maaltijden per dag. Dat is een verdrievoudiging tegenover 2015”, stelt Comeos. Niet alle onverkochte voeding is nog geschikt voor menselijke consumptie. Die wordt dan gevaloriseerd door bijvoorbeeld vergisting of door verwerking tot dierenvoeding. Slechts een beperkte hoeveelheid producten wordt verbrand. “Zo proberen onze supermarkten duurzamer om te springen met hun onverkochte voedingswaren”, klinkt het.

Comeos is bijzonder tevreden met de resultaten. “Wij zijn blij dat handelaars gemakkelijker hun weg kunnen vinden om onverkochte voedingsproducten te schenken aan zij die er het meeste nood aan hebben. Bovendien wordt de impact van voedselverspilling op het klimaat vaak onderschat. Dit rapport toont duidelijk aan dat handelaars op dit vlak hun steentje bijdragen voor een betere planeet”, besluit Dominique Michel. Hij wijst erop dat de handelssector vandaag verantwoordelijk is voor twee procent van het voedselverlies in de totale keten. De industrie is verantwoordelijk voor het grootste deel, de consumenten zorgen voor 13 procent van het voedselverlies.

Ook op 600 Belgische scholen was er aandacht voor Wereldvoedseldag. Een dag voor deze dag waarop voedselzekerheid in de kijker wordt geplaatst, aten meer dan 130.000 leerlingen een lokaal stuk fruit. “Met dit eenvoudig gebaar tonen gemotiveerde leerkrachten en leerlingen dat lokale en seizoensgebonden voeding op het menu zetten mogelijk en belangrijk is”, zegt Céline Neef de Sainval, projectmanager bij GoodPlanet.

“Wat we eten bepaalt ongeveer een derde van onze totale ecologische voetafdruk. Door meer lokale en seizoensgebonden groenten en fruit te eten, zorg je dus voor minder CO2-uitstoot. Er zijn immers geen verwarmde serres nodig en het transport blijft beperkt”, klinkt het. Volgens GoodPlanet is ‘Eet lokaal’ een eenvoudige, leuke actie die kinderen en hun ouders kan sensibiliseren en stap voor stap kan aanzetten om het eigen gedrag te veranderen.

Ook de Vlaamse parlementsleden werden herinnerd aan Wereldvoedseldag. Alle 124 parlementairen ontvingen van VILT de twee recentste publicaties van Veldverkenners: het ene gaat om een ‘factcheck’ van een aantal veel gehoorde stellingen over landbouw en voeding en het andere bevat de meest recente cijfers over de verandering van het klimaat en de rol die de Vlaamse landbouw daarin speelt. Daarmee wilde VILT aan het begin van de legislatuur de aandacht vestigen op het belang van correcte cijfers en feiten als basis van het beleidswerk.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via