nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2018 Wereldvoedseldag: “#ZeroHunger tegen 2030 is mogelijk”

Wereldwijd lijden 821 miljoen mensen honger, een cijfer dat sinds 2014 (toen 784 miljoen) continu stijgt. Toch gelooft de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties dat het mogelijk is om tegen 2030 honger de wereld uit te helpen. Op Wereldvoedseldag (16 oktober) roept de organisatie daarom iedereen op om actie te ondernemen om het doel van #ZeroHunger te bereiken.

Omdat wereldwijd 1/3e van het voedsel niet geconsumeerd wordt, luidt de eerste oproep om niet langer voedsel te verspillen. “Vries overschotjes in of gebruik ze in een ander gerecht”, of “Vraag op restaurant een halve portie als je niet echt honger hebt, of neem wat er over is mee naar huis”, zijn enkele van de gegeven richtlijnen. In dat kader roept Carrefour in Frankrijk, ook naar aanleiding van Wereldvoedseldag, bijvoorbeeld op om de tekst van houdbaarheidsdata anders te formuleren. Die wordt vaak te strikt genomen of verkeerd begrepen door de consument, en draagt zo bij tot 20 procent van de voedselverspilling. Carrefour hoopt via de campagne en petitie ook de Europese wetgeving hierover te doen wijzigen.

Naast het tegengaan van voedselverspilling zijn de drie andere pijlers van de “ZeroHunger-campagne van de FAO ‘meer produceren met minder’, ‘een gezonder en duurzamer dieet’ en ‘voorstander zijn van de #zerohunger-actie’. De organisatie formuleert aanbevelingen voor regeringen, de private sector, het algemene publiek en kinderen. En ook specifiek voor landbouwers wereldwijd. Enkele daarvan zijn: een efficiënt gebruik van natuurlijke bronnen, aanpassen aan de klimaatverandering, gewasdiversificatie, gebruik van moderne technologieën en software …

Lees meer over de #ZeroHunger-campagne van de FAO en over de aanbevelingen voor landbouwers wereldwijd.
 

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via