nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.11.2018 Wereldwijde aardappelsector zakt af naar Kortrijk

Interpom/Primeurs, de indoor vakbeurs voor de hele aardappel- en groentebranche in Europa, opent zondag haar deuren in Kortrijk Xpo. De vakbeurs staat bekend als de grootste indoor aardappelvakbeurs ter wereld waar de volledige keten aanwezig is: van teelt tot verwerking en vermarkting. Alle exposantenplekjes zijn al maanden ingenomen. “De 19e editie kondigt zich aan als een van de meest bijzondere ooit”, klinkt het. “Het seizoen 2018-2019 staat nu al in de annalen van de aardappelketen omwille van extreme klimaatcondities die een cruciale rol spelen in de land- en tuinbouw in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder.”

Ook deze editie strijkt Interpom/primeurs – het tweejaarlijkse indoor evenement voor de hele aardappelsector – neer te midden het hart van de teelt. De organisatie verwacht 20.000 bezoekers uit 50 landen wereldwijd. “De laatste edities van Interpom/Primeurs zijn gekenmerkt door forse groeicijfers en sterke internationalisering”, laat Belgapom, organisator van de beurs, weten. “En dat is dit jaar niet anders. De beurs telt 326 exposanten en zal een bijzonder compleet en gespecialiseerd aanbod aan producten, machines en diensten presenteren voor de volledige keten: zowel telers, loonwerkers, verwerkers, verpakkers, aankopers en handelaars van verse en verwerkte aardappelen en groenten uit heel Europa en ook steeds meer uit andere continenten.”

Meer dan ooit wordt duidelijk dat de klimaatcondities een cruciale rol spelen in de land- en tuinbouw in het algemeen en de aardappelteelt in het bijzonder. “In deze moeilijke tijden zijn communicatie en dialoog uiterst belangrijk”, aldus Belgapom. “Interpom/Primeurs is een unieke plaats om tussen de verschillende schakels in de keten van gedachten te wisselen en antwoorden te zoeken op de uitdagingen van vandaag en morgen. De veranderende omstandigheden in de landbouw stimuleren ook de exposanten om talrijke innovaties op de markt te brengen met oog op risicospreiding en het vinden van oplossingen.”

Op de beurs wordt ook de aftrap gegeven van de wereldwijde campagne ‘Can you imagine a world without potatoes?’. Beschouwen we ‘simpele patat’ niet te vaak als een evidentie? Wat betekent de aardappel voor onze nationale economie? Waarom haalt de aardappel enkel het nieuws als het misloopt in het groeiseizoen? En waarom kiezen steeds meer ontwikkelingslanden voor de aardappel in plaats van voor graan of rijst? Vragen genoeg voor het Internationaal Aardappel Centrum CIP, actief in Lima Peru, om een wereldwijde campagne te lanceren in het kader van het Wereldcongres voor aardappelen in mei 2018 in Cuzco Peru.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Belgapom

Volg VILT ook via