Wereldwijde vleesproductie daalt lichtjes

Uit de nieuwe cijfers van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, blijkt dat de wereldwijde productie van vlees voor het 2de jaar op rij licht daalt. Dat is vooral te wijten aan de Afrikaanse varkenspest, de vogelgriep en de coronapandemie.
19 augustus 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:56
Uit de nieuwe cijfers van FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, blijkt dat de wereldwijde productie van vlees voor het 2de jaar op rij licht daalt. Dat is vooral te wijten aan de Afrikaanse varkenspest, de vogelgriep en de coronapandemie.
Volgens het Food Outlook-rapport van FAO zal er in 2020 wereldwijd 333 miljoen ton vlees geproduceerd worden. Dat is 1,7 procent minder dan in 2019. Daarmee daalt de productie voor het tweede jaar op rij. Enkel de productie van gevogelte (2,4%) en schapenvlees (+0,9%) noteren lichte stijgingen. De productie van rundvlees daalt lichtjes (-0,8%) van 72,6 miljoen ton in 2019 naar 72 miljoen ton in 2020.
 
De grootste daler is varkensvlees. Met 101 miljoen ton in 2020 daalt de productie met 8 procent in vergelijking met vorig jaar. Volgens landbouweconoom Xavier Gellynck (UGent) heeft die daling niets te maken met de wil om minder vlees te eten. "Er zijn de afgelopen jaren in China tientallen miljoenen varkens geslacht vanwege de varkenspest”, duidt hij in Het Laatste Nieuws. “Als je zulke aantallen moet vernietigen, wordt de productiecyclus verstoord, en dat krijg je niet in een-twee-drie opgelost."
 
Verschillende landen werden getroffen door dierenziektes zoals de Afrikaanse varkenspest en de vogelgriep. Maar dat is nog niets in vergelijking met wat de coronacrisis wereldwijd heeft aangericht. Die heeft namelijk een impact gehad op de productie van alle soorten vlees. Door maatregelen rond social distancing konden vaak minder werknemers aan de slag in voedingsbedrijven, sommige moesten zelfs de deuren tijdelijk sluiten. Ook de verkoop kreeg eronder te lijden door lockdowns, marktsluitingen, de sluiting van de horeca en cateringdiensten die normaal aan luchthavens, bedrijven en scholen leveren. Hierdoor groeiden de vleesoverschotten en die werden maar deels gecompenseerd door hogere verkoop via slagers en supermarkten.
 
Ook het consumptiepatroon is onderhevig aan lichte veranderingen. De shift naar meer plantaardige voeding en de zoektocht naar alternatieven voor rund- en varkensvlees was al een tijdje ingezet en de coronacrisis zal die transitie wellicht nog versnellen. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen dat de vleesconsumptie in tijden van economische crisis daalt. Daarnaast zijn er nog de verschillende wetenschappelijke claims dat een teveel aan rood vlees niet gezond is, de groeiende bezorgdheid rond dierenwelzijn en de klimaatverandering.
 
Toch wijzen voedselexperts erop dat het dipje in de vleesproductie slechts tijdelijk zal zijn en dat de algemene trend nog steeds wijst op een toename van vleesproductie en -consumptie. Dit komt enerzijds door de groeiende wereldbevolking. Anderzijds zal de economie vroeg of laat opnieuw aanzwengelen waardoor de vleesconsumptie opnieuw zal toenemen.

Bron: Het Laatste Nieuws / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek