nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.09.2020 Werfwater.be bindt strijd aan tegen waterverspilling

Vraag en aanbod van werfwater met elkaar matchen en zo waterverspilling tegengaan. Dat is het opzet van het nieuwe online platform werfwater.be. Het initiatief kan alvast op applaus rekenen van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Wat hier gebeurt is pionierswerk. Maar dit zal de regel worden in Vlaanderen”, aldus Demir.
Op een bouwwerf verdwijnen duizenden liters grondwater per uur in de riool. Deze zomer gingen steeds meer stemmen op om dat water niet zomaar te lozen, maar op te vangen en ter beschikking te stellen van onder meer landbouwers. Die hadden het immers moeilijk om hun gewassen voldoende te besproeien tijdens de aanhoudende droogteperiodes.
 
Werfwater.be, een initiatief van IT-bedrijf Lemon Companies en innovatiebureau Switchrs, speelt hier handig op in. “Ons platform wil aanbieders van water in contact brengen met partijen die water nodig hebben, om zo de verspilling tegen te gaan”, klinkt het. Het opgepompte water dat normaal in de riool verdwijnt, wordt door WerfWater opgevangen. Ook de kwaliteit wordt gemeten zodat het kan ingezet worden voor het juiste gebruik, denk aan het sproeien van landbouwvelden, gebruik door milieudiensten of voor het vullen van regenputten en waterreservoirs.
 
Voor minister Demir komt zo’n initiatief als geroepen. Het kadert immers perfect in de Blue Deal waarmee ze de droogte wil aanpakken. Naast de aanleg van natte natuur met moerassen, plassen, meren en natte graslanden en veengebieden, wordt er ook geïnvesteerd in grootschalige waterbuffers die voor voldoende reservecapaciteit zorgen.
 
“Ons grondwaterpeil staat historisch laag”, vertelt ze aan De Standaard. “Dat heeft niet alleen te maken met de klimaatverandering. We hebben de laatste 50 jaar ook 75 procent van onze natte natuur drooggelegd.”
Zelf krijgt ze veel mails van mensen zich ergeren aan het feit dat werfwater in de riolering geloosd wordt. “Terecht, want we hebben die luxe niet. Dit water kan hergebruikt worden door landbouwers, gemeentediensten en als er geen andere oplossing is, kan het weer de grond in. Van alle Oeso-landen staat Vlaanderen op de vierde plaats met de minste waterbeschikbaarheid. Er worden oorlogen gevoerd om water. Het is al te gek dat wij water in de riool blijven dumpen.”
 
Alle info vind je op Werfwater.be
 

Bron: De Standaard / Eigen verslaggeving

Beeld: WerfWater

Volg VILT ook via