nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.10.2018 Wervel blijft ronkende verklaringen ontmaskeren

‘De kikker, die zich niet laat koken’ is een metafoor voor de mens die zich niet laat doen. Het is de titel van het nieuwe boek van Luc Vankrunkelsven. Luc is bij Wervel actief voor een meer rechtvaardige landbouw in Vlaanderen. Hij ziet de wereld veranderen en probeert samen met vele anderen kiezels in het water te verleggen. “Het boek is ontsproten uit de internationale dialoog die Wervel nu al jaren aangaat”, vertelt Luc, “een dialoog met studenten, denkers, boeren en boerinnen, actievoerders, …” Droef heeft hij het over de sojakoning die minister van Landbouw werd in Brazilië en de grondspeculatie door buitenlandse ondernemingen. Tegelijk is hij hoopvol in zijn boek, al was het maar om niet in een collectieve depressie te vervallen.

Blairo Maggi is de voormalig gouverneur van de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso en één van de grootste sojaboeren ter wereld. Hij heeft meer dan 150.000 hectare monocultuur soja en staat bekend als de grote ontbosser in zijn deelstaat. In de Verenigde Staten ging hij op tournee en daar presenteerde hij zich als ‘groene ondernemer’. De man droomde er volgens Luc Vankrunkelsven openlijk van om president van Brazilië te worden. Minister van Landbouw is hij al. “Die ambitie moet Maggi opbergen, maar zondag riskeert de extreemrechtse kandidaat Jair Messias Bolsonário verkozen te worden. Da's nog veel erger”, klinkt Luc bedrukt.

In interviews geeft Maggi af op de federale regering en op de regelgeving die hem enige maat wil opleggen. Als symbool van het verzet van ondernemers en fazendeiros tegen milieu-, sociale en andere bekommernissen staat op zijn bureau een rijk versierde, leren bottin. De laars die symbool staat voor onverzettelijke overwinningsdrang. “Alles en iedereen moet daarvoor wijken. Alleen winst en jaarlijkse uitbreiding staan centraal”, beschrijft Luc Vankrunkelsven wat hij tijdens elk bezoek aan Brazilië ervaart.

“Duurzaam! Waar hebben we dat nog gehoord? Duurzame soja, duurzaam dit, duurzaam dat, … Alle gangbare praktijken worden tot groen en duurzaam omgedoopt. Mijn oren tuiten er al jaren van”, hekelt hij namens Wervel de greenwashing. “Dat belooft, nu sojakoning Maggi landbouwminister werd. Ministeries worden afgeschaft, budgetten voor agro-ecologie worden ingekrompen. Ondertussen zijn wij in Europa gerustgesteld, want we importeren toch ‘maatschappelijk verantwoorde soja’…”

Luc Vankrunkelsven is zinnens om die mooie verklaringen te blijven aftoetsen met de alles behalve frisse realiteit. Waar hij in de inleiding van zijn nieuwe boek nog schrijft: “Laat ons de melancholie, omwille van het onrecht in de wereld en van het tekort in onszelf, omarmen. Om niet in een collectieve depressie of burn-out te (ver)vallen.” Eindigt hij door de voormalige president van Tsjechië Vaclav Havel te citeren: “Hoop is ergens voor werken omdat het goed is, niet alleen omdat het kans op slagen heeft. Hoop is niet hetzelfde als optimisme, evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen, wel de zekerheid dat iets zinvol is ongeacht het resultaat.”

Het boek ‘De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging’ telt 172 pagina’s, kost 19 euro en wordt in Vlaanderen verspreid via EPO uitgeverij

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Wervel

Volg VILT ook via