nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.05.2014 Wervel: "Elke week stoppen 24 landbouwbedrijven"

Elke week zetten in Vlaanderen 24 landbouwbedrijven hun activiteiten stop. Dat heeft VTM Nieuws maandagmiddag gemeld. De informatie komt van Wervel, de Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw, die zich baseert op officiële statistieken. Ook Boerenbond bevestigt dat jaarlijks drie procent van de landbouwbedrijven ermee stopt, en dat al tien jaar lang. Wervel pleit voor andere landbouwvormen met meer toekomstkansen.

De boodschap komt enkele dagen voor de "International Fair Trade Day" van volgende zaterdag. "Het is niet alleen in het 'arme zuiden' dat de landbouwers het hard te verduren hebben", zegt Veerle Devaere, campagnecoördinator van Wervel. “Maar we willen niet blijven steken in negativisme. Er zijn nog genoeg mogelijkheden, bijvoorbeeld voor boeren die willen werken via de 'Community Supported Agriculture' (CSA).”

Volgens de kerncijfers Landbouw van de FOD Economie waren er in 2000 nog 61.926 landbouwbedrijven in België en in 2012 nog maar 38.559. “Er zijn nochtans mogelijkheden voor CSA-landbouw”, zegt Devaere. “CSA-leden betalen vooraf 250 tot 300 euro per jaar en per gezinslid voor een jaar lang groenten en fruit. Als er teelten mislukken, is dat minder erg want er komt iets anders in de plaats.”

“Landbouwers stoppen omdat ze geen opvolgers hebben, of omdat ze te kleinschalig zijn. Zoals in andere economische branches stijgen de kosten en dalen de marges”, zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van Boerenbond. “Naast schaalvergroting is er ook een tendens tot kleinschaligheid, of het focussen op niches of op de zogenaamde korte keten.”

Vangeenberghe zegt dat Boerenbond zich engageert via het ketenoverleg om een duurzame relatie tot stand te brengen tussen de verschillende ketens van de agrovoedingssector. “Cruciaal daarbij is het bekomen van een faire prijs voor de landbouwproducten”, aldus de woordvoerder van Boerenbond.

Bron: Belga/VTM Nieuws

Volg VILT ook via