nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2018 Wervel wil met rekentool van boer een prijszetter maken

Wervel, de beweging voor gezonde landbouw, heeft een rekentool ontwikkeld om boeren meer inzicht te geven in een eerlijke prijs voor hun producten. “In een voedselketen met LEF (Lokaal – Eco – Fair) zien wij de boer als een prijszetter en niet langer als een prijsnemer. Zonder correcte berekeningen is een onderhandeling tussen de boer en andere actoren uit de keten gestoeld op luchtkastelen over vraag en aanbod”, klinkt het. Wervel ziet dat ook in Wallonië de vraag naar een eerlijke prijs voor de boer verder ingang vindt.

De organisatie beseft dat de strijd voor een waardig boereninkomen niet nieuw is, maar merkt wel dat het draagvlak ervoor groeit. “Voedsel is een mensenrecht, niet louter koopwaar. Het kan dus niet dat de boeren die ons eten telen, daar geen waardig inkomen uit halen”, stelt Wervel. Om boeren te helpen om de discussie over eerlijke prijzen te objectiveren, heeft het een rekentabel ontwikkeld. De eerste sector waarvoor die rekentabel is gemaakt, is de aardappelsector.

“Cruciaal onderdeel in onze tabel is de loonkost, want de onzichtbare hand van de markt, noch het Europees landbouwbeleid garanderen vandaag een leefbaar inkomen”, luidt het. Boer Tijs Boelens, woordvoerder van het Boerenforum, noemt de rekentabel een handig instrument om solidariteit te vragen vanuit de rest van de maatschappij. “Zonder correcte berekeningen is onze syndicale strijd gedoemd om te mislukken. De tijd is rijp voor een grondige herdenking van ons economisch landschap. Modellen als vraag en aanbod en markten van eeuwige groei hebben afgedaan. Voor een systeemverandering moet de eerste stap van onderuit worden gezet: eten heeft een kostprijs”, aldus Boelens.

Wervel is alvast verheugd dat ook in Wallonië stappen naar eerlijke relaties in de voedselketen worden gezet. “Daar wordt het initiatief ‘Prix juste producteur’ mee gedragen door het Waalse gewest. Wij hopen met onze rekentabel bij te dragen aan eenzelfde dynamiek in Vlaanderen”, besluit de organisatie.  

Meer informatie: Rekentool Wervel

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via