Wespen zijn veel nuttiger dan sommigen denken

De brandweer wordt dezer dagen overstelpt met oproepen en aanvragen om wespennesten te verwijderen. Toch waarschuwt ze om niet te snel te bellen. Goed, ze gedragen zich soms als macho’s die ongevraagd bijschuiven aan tafel. Toch spelen ze een belangrijke rol in de natuur. Onze landbouwgewassen, fruitbomen en tuinen zullen ons dankbaar zijn als we de nesten met rust laten.
18 augustus 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:56
De brandweer wordt dezer dagen overstelpt met oproepen en aanvragen om wespennesten te verwijderen. Toch waarschuwt ze om niet te snel te bellen. Goed, ze gedragen zich soms als macho’s die ongevraagd bijschuiven aan tafel. Toch spelen ze een belangrijke rol in de natuur. Onze landbouwgewassen, fruitbomen en tuinen zullen ons dankbaar zijn als we de nesten met rust laten.
De verdelgingsaanvragen zijn op bepaalde plaatsen in Vlaanderen bijna niet meer bij te houden. Gentenaars krijgen ondertussen een wachttijd van 3 dagen, in Noord-Limburg zijn 7 teams van de brandweer elke dag 10 uren op pad om nesten te verdelgen en Leuven telt 3 keer meer oproepen dan vorig jaar. De brandweer heeft er genoeg van en probeert mensen te sensibiliseren om de nesten te laten hangen. Zeker als je tuin groot genoeg is of als het nest op een plaats hangt waar je het niet kan verstoren.
 
Wespen bewijzen namelijk hun dienst voor de natuur. “Het zijn roofinsecten”, vertelt entomoloog Peter Berx aan Het Laatste Nieuws. "Ze jagen op overlastgevers zoals vliegen, dazen, bladluizen, rupsen, muggen en zelfs buxusmotten. Wespen zelf eten geen vlees, maar ze malen hun prooi wel tot vleesballetjes en voederen dat eiwitrijk voedsel aan de larven in het nest. Daarom ook dat je ze weleens op een afgekloven ribbetje of snede hesp ziet zitten. Ze ruimen zo de kadavers van kleine dieren op. Zelf vullen ze zich met het zoete speeksel dat hun jongen in ruil afgeven, want werksters hebben suikers nodig om hun motor te laten draaien. Zonder wespen zouden onze tuinen en landbouwgewassen veel vaker geteisterd worden door insectenplagen, en zouden we dus ook meer en sneller moeten teruggrijpen naar allerlei chemische bestrijdingsmiddelen."
 
Een volgroeid nest kan tot 6.000 wespen tellen. Op hun beurt vangen die in één week tijd 130.000 muggen en 500.000 vliegen. Hoe groter het aantal wespen, hoe minder het aantal andere vervelende insecten die rond ons hoofd komen zoemen.
 
Berx noemt het morbide wat we er allemaal mee doen. “We maken mierzoete valletjes zodat ze verdrinken, we slaan ernaar, kloppen ze dood met alles wat binnen handbereik ligt, weren ze met de meest giftige sprays. En we noemen hoornaars 'killer- of horrorwespen' die ons 'terroriseren'. Het is allemaal heel erg bij de haren getrokken", zegt Berx. "Ook de Aziatische hoornaar is alleen maar een bedreiging voor de imker, omdat die de bijenkasten rooft. Ze zijn absoluut niet gevaarlijk voor mensen." Ons land telt een tiental soorten wespen waarvan de limonadewesp of de gewone wesp de meest bekende is. Veel van de andere soorten zal je zelfs niet spotten op je terras.
 
Bijkomend voordeel is dat wespen ook meehelpen bestuiven, net zoals bijen en hommels. Dat doen ze vooral in het najaar, wanneer de larven niet meer moeten gevoed worden. Op dat moment gaan ze actief op zoek naar planten en bloemen met nectar en stuifmeel. "Ze bestuiven bijvoorbeeld fruitbomen en dragen bij aan de oogst”, weet Berx. “Zelfs als ze op rottend fruit zitten in een boomgaard doen ze hun duit in het zakje."
 
Berx stipt nog een derde voordeel aan. Omdat veel nesten zich in de grond bevinden, helpen wespen mee aan de drainage. “Ze graven gaten en gangen. Als een nest instort, vormt die holte een soort beluchting voor de bodem. En dat betekent meer zuurstof. Bij mierennesten is dat net zo. We hebben soms geen flauw idee waar ze allemaal goed voor zijn..."
 
Is er dus een wespennest in de buurt van je huis of tuin? Oefen een beetje geduld uit. "In augustus zie je de meeste wespen omdat de larven volgroeid zijn en de werksters dan uitvliegen”, besluit Berx. “De koningin legt nieuwe eitjes, maar er is in het nest niet genoeg zoetstof meer om alle wespen te voeden. Ze trekken er dan op uit. Vanaf oktober, november is het voor hen gedaan."

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek