nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.04.2019 West-Vlaamse campagne tegen moeskopperij hernomen

Net als vorig jaar bindt de provinciale Landbouwkamer van de provincie West-Vlaanderen de strijd aan tegen moeskopperij. Met de slogan ‘Onze producten zijn te koop, ga er niet mee op de loop’ willen de Landbouwkamer en de betrokken boeren aangeven dat het stelen van groenten, fruit en andere gewassen van velden getuigt van weinig respect voor het product en de producent.

In 2018 startte de provinciale Landbouwkamer de campagne op, omdat heel wat boeren spijtig genoeg vaststellen dat er producten verdwijnen van hun velden. Via borden die landbouwers langs hun velden kunnen plaatsen, wordt de boodschap gegeven dat moeskopperij echt niet kan, en wordt ook de sociale controle in de omgeving aangewakkerd. “De campagne werd positief onthaald door heel wat landbouwers”, vertelt tuinbouwconsulente Stefanie Delbeke. “Omdat we er aandacht aan willen blijven geven, hernemen we de campagne.”

“Het is nu ook niet dat dit probleem supergrote proporties aanneemt, en we denken ook niet dat mensen die dit doen zich zullen laten tegenhouden door een bord”, legt Stefanie Delbeke verder uit. “Maar we willen vooral op een positieve manier aangeven dat groenten of fruit meenemen van de velden echt niet oké is. Die producten zijn bestemd om te verkopen, en het getuigt echt van weinig respect voor de inspanning en het werk van de boer.”

Sinds 2005 staat moeskopperij trouwens niet meer in het strafwetboek, al werd het voordien ook al amper bestraft. Gemeenten kunnen er wel voor kiezen om moeskopperij binnen hun grenzen te bestraffen met een boete, maar nagenoeg geen enkele gemeente heeft de praktijk intussen via die weg strafbaar gemaakt. Moeskopperij wordt dus heel zelden bestraft.

Bron: Eigen verslaggeving / VRT

Volg VILT ook via