nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.03.2020 West-Vlaanderen investeert meer in bezoekboerderijen

De initiatieven ‘Met de klas de boer op’ voor scholen en ‘Samen de boer op’ voor volwassenen winnen aan populariteit. Ze dichten de kloof tussen consumenten en landbouwers. Daarom verhoogt Provincie West-Vlaanderen de subsidie voor scholen van 30 naar 50 euro.
Provincie West-Vlaanderen zet al sinds 2002 haar schouders onder bezoeken aan land- en tuinbouwbedrijven. Dé landbouwprovincie bij uitstek wil daarmee consumenten in rechtstreeks contact brengen met hun voedsel en met de producenten ervan. Die tonen bezoekers de authentieke omgeving van een boerderij en vertellen het verhaal achter hun dagelijkse kost.
 
Ruim 70 West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zetten hun deuren open en gunnen de bezoekers een blik achter de schermen. 12 nieuwe bezoekboerderijen en jaarlijks ruim 16.500 kinderen en een veelvoud volwassen bezoekers, bewijzen na 18 jaar het blijvende succes van deze formule.
 
Om het ambassadeurschap te garanderen, voorziet de Provincie kwaliteitsbewaking door onderzoekscentrum Inagro, die de bezoekboerderijen selecteert, begeleidt en adviseert. Nieuwe bezoekboerderijen kunnen om de twee jaar instappen in het aanbod van Met de klas de boer op en Samen de boer op. Heel wat bedrijven reageerden op de oproep van vorig jaar en volgden na een screening een tweedaagse basisvorming.
 
’t Populierhof van Marc Wyckaert en Heidi Deheegher in Stavele, is één van de nieuwe bezoekboerderijen. Marc geeft bevlogen uitleg aan een groep kinderen: “Iedere koe heeft een andere streepjescode. Zo weten we precies welke melk van welke koe komt.” Zijn vlotte uitleg maakt het tot een plezier om een rondleiding te volgen: “We zijn landbouwers, maar wist je dat we tegelijk ook pedicure verzorgen en kapper zijn? Onze zoon neemt deel aan missverkiezingen voor koeien. Dat is zijn hobby, maar gelnagels geven we onze koeien niet.”
 
Kinderen zijn de consumenten van morgen. Daarom geeft West-Vlaanderen scholen een duwtje in de rug en trekt de subsidie op van 30 naar 50 euro.
 
De leerlingen van basisschool Klavertje 3 uit Oost-Vleteren en hun juf Nadine schatten het initiatief alvast naar waarde. “We wisten niet dat koeien met de machine gemolken worden”, vertellen de leerlingen verbaasd. Juf Nadine vult aan: “In de klas zijn we aan het leren over beroepen. We bekeken al een aantal filmpjes, maar het is toch een grote meerwaarde om een bezoek te kunnen meepikken. We proberen regelmatig naar buiten te trekken en onze omgeving te verkennen. De financiële steun van Provincie West-Vlaanderen daarbij is heel waardevol. Op die manier kunnen we met weinig middelen toch op stap gaan.”
 
“Land- en tuinbouw zijn nu zeer divers en het aanbod bezoekboerderijen weerspiegelt die diversiteit”, licht gedeputeerde Bart Naeyaert tot slot toe. “Groepen verkennen gespecialiseerde melkvee- en groentebedrijven tot bedrijven in nichesectoren als wijnbouw, hertenfokkerij of eetbare paddenstoelen. Elk bedrijf heeft een eigen passie, verhaal en toekomstplan. Bezoekers selecteren bedrijven die hun nieuwsgierigheid prikkelen via onze websites of onze vernieuwde brochures.
 
Een overzicht van alle bedrijven staat op www.samendeboerop.be en www.metdeklasdeboerop.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via