nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.05.2018 West-Vlaanderen kijkt naar Frankrijk voor watercaptatie

De provincie West-Vlaanderen bekijkt of het technisch haalbaar is om water uit het stroombekken rond het Franse Saint-Omer te capteren bij extreem droog weer. Vorig jaar werd heel Vlaanderen, en in het bijzonder West-Vlaanderen, getroffen door een lange periode van droogte. Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen vaardigde zelfs een tijdlang een captatieverbod uit in grote delen van de provincie, vooral om verzilting tegen te gaan. Vooral landbouwers hadden daar fel onder te lijden.

Het voorstel om water op te pompen in het stroombekken in de regio van Saint-Omer komt van de West-Vlaamse N-VA. De partij wil dat de provincie zich beter wapent tegen mogelijke droogtes. "Eén van de lichtpunten in de droogteperiode van vorig jaar was het aanbod uit de ruimere regio van Saint-Omer (departement Pas-de-Calais) om het teveel aan water in het stroombekken van de Aa niet langer naar zee te pompen, maar om het beschikbaar te stellen van onze door droogte geteisterde provincie West-Vlaanderen", aldus provincieraadslid Peter De Roo (N-VA).

De provincie bevestigt dat ze deze piste wil onderzoeken. West-Vlaanderen werkt ook aan een ruimer geheel van maatregelen. De provincie investeerde de jongste jaren onder meer sterk in spaarbekkens. West-Vlaanderen is een erg waterarm gebied. Het niveau van het grondwater is 100 meter lager dan 50 jaar geleden. Het is daarmee de vierde armste regio van de OESO wat betreft de beschikbaarheid van water per persoon.

Bron: Belga

Volg VILT ook via