nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2019 West-Vlaanderen verlengt captatieverbod

Het captatieverbod in de provincie West-Vlaanderen wordt verlengd. Dat besliste het provinciaal droogteoverleg dinsdag. Sinds het droogteoverleg van 10 juli waren er beperkende maatregelen van kracht voor het oppompen van water. “Die blijven nu dus gelden”, zo maakte de provinciegouverneur bekend. “Er is geen structurele verbetering van de peilen van de waterlopen. Het zoutgehalte is toegenomen in de IJzer, het Lokanaal en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Waakzaamheid is nodig.”

Vooral in het Lokanaal zijn de waarden sterk gestegen. Daarom neemt de verzilting sterk toe en moeten de geldende maatregelen van kracht blijven. Dat wil zeggen dat er geen water mag opgepompt worden uit de waterlopen van het IJzerbekken. Er mag enkel nog water gecapteerd worden uit de bevaarbare waterlopen en de onbevaarbare waterlopen van de Oostkustpolder en de Nieuwe Polder van Blankenberge, mits de nodige vergunning. Het captatieverbod geldt ook voor alle afgesneden meanders van de Leie en de Schelde.

De provincie Antwerpen maakte ook bekend dat in het kanaal naar Beverlo nu ook blauwalgen zijn aangetroffen en dat er dus een captatie- en recreatieverbod komt op het traject vanaf de aansluiting met het kanaal Bocholt-Herentals in Lommel tot de ophaalbrug van Nyrstar in Balen. Dat betekent dat zwemmen of zachte recreatie zoals kajakken, kanovaren, vissen of waterskiën er verboden is. Daarnaast mogen landbouwers geen water capteren uit het getroffen stuk van het kanaal met het oog op het besproeien van gewassen of voor drinkwater voor vee.

Blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier. Ze kunnen leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten. Eerder waren er ook al blauwalgen vastgesteld in het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. De ontwikkeling van blauwalgen wordt vooral in de hand gewerkt door lange periodes van warm en droog weer.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Vlakwa

Volg VILT ook via