nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.06.2018 West-Vlaanderen wil moeskopperij aanpakken

De provincie West-Vlaanderen trekt ten strijde tegen moeskopperij, het stelen van gewassen op velden. Een plaag waar tal van West-Vlaamse boeren last van blijken te hebben. “Zonder hier te willen spreken van een pikplaag gaat het op bepaalde plaatsen wel eens over de schreef”, zegt secretaris van de provinciale Landbouwkamer West-Vlaanderen, Hans Mommerency. “Dit willen we dan ook gericht en direct aanpakken. Het vervreemden van groenten en fruit getuigt immers van weinig respect voor het product en de producent.”

'Onze producten zijn te koop, ga er niet mee op de loop', luidt de slogan die binnenkort op de bordjes langs in totaal 300 West-Vlaamse velden zal staan. Absolute cijfers over de totale omvang van het probleem zijn er niet, maar er zijn wel tal van verhalen die aantonen hoe hardnekkig de boeren met moeskopperij te kampen hebben.

"Zo werden er bij een fruitteler 's nachts eens tientallen zakken met appels gestolen", vertelt tuinbouwconsulente Stefanie Verbeke. "Bleek dat de dader die nadien gewoon verkocht in een winkeltje wat verderop. Of een bloemkoolkweker zag op zijn akker plots een man van zijn gewassen trekken. Die boer is daarop afgestapt om te vragen of hij een bloemkool mocht kopen. De dief antwoordde doodleuk dat hij hem met veel plezier zo eentje wilde verkopen."

“Blijkbaar zijn onze groenten en fruit zo lekker, dat ze niet kunnen wachten tot ze in de winkel liggen.” Aardbeienkwekers Koen Verhoest en zijn vrouw Lieve Geysens uit het West-Vlaamse Hooglede proberen het nog positief te bekijken. Maar ze zijn het beu dat kwajongens uit de serre komen plukken. Tijdens een wielerwedstrijd betrapten ze enkele jongeren die met een handvol aardbeien uit de serres kwamen. “Ze wisten niet dat wij ze hadden gekweekt. Ze zijn heel lekker, misschien moeten jullie er ook wat gaan plukken, zeiden ze tegen ons.”

"De groenten of fruit die het meeste in trek zijn bij dieven, kwajongens en hongerige voorbijgangers, zijn aardbeien", zegt Hans Mommerency, secretaris van de provinciale Landbouwkamer West-Vlaanderen. “De fruitteelt in het algemeen blijkt er veel last van te hebben. Al leert navraag dat het in de provincie Limburg, waar veel boomgaarden zijn, al bij al wel meevalt. Hoe dan ook moeten mensen leren van de gewassen te blijven. Jantje liet de pruimen per slot van rekening uiteindelijk toch ook hangen, niet?" 

De provinciale Landbouwkamer nam deze jaarlijkse problematiek ter harte en maakte een gerichte maar duidelijke campagne bedoeld om op de ‘plaats delict’ aan te brengen. De campagneborden met de slogan 'Onze producten zijn te koop, ga er niet mee op de loop' zullen op de meest diefstalgevoelige velden komen. “Landbouwers die er te vaak last van hebben, kunnen zelf een bord ophalen”, besluit Hans Mommerency.

Bron: De Standaard / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via