nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.11.2018 West-Vlaanderen zit niet te wachten op Megafoodstunter

150 euro voor 150 kilo diepgevroren vlees, brood, snacks en ijs. Dat is het idee achter het Nederlandse bedrijf Megafoodstunter. Sinds september is het bedrijf ook in België actief, onder andere in Limburg en West-Vlaanderen. In de gemeenten die het bedrijf aandoet, komt er heel wat kritiek op de voedselpakketten aan dumpingprijzen. Maar het stadsbestuur noch het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) lijkt de stunters te kunnen tegenhouden.

Twee weken geleden leverde de Nederlandse firma voor het eerst in de West-Vlaamse gemeente Waregem. Tientallen inwoners reserveerden een pakket en snelden op 30 oktober naar een parking in Desselgem om het op te halen. Dat stootte gemeenteraadslid Mario Verhellen (sp.a) tegen de borst. “Dit is geen middel tegen voedselverspilling, zoals het bedrijf zelf zegt. Integendeel, als je voor zo'n bedrag zo veel goederen kan kopen, is elke notie van de echte waarde van voeding verdwenen. Het beconcurreert onze lokale handelaars op unfaire wijze.”

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) gaf Mario Verhellen gelijk en laat de situatie onderzoeken. “Een Hollandse firma die hier een massa vlees komt verkopen, natuurlijk ben ik daar geen fan van. Ik zie hen niet graag komen en overleg met andere burgemeesters en met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wat we ertegen kunnen doen, want zolang de goederen op privéterrein worden verkocht, kunnen wij daar als stadsbestuur niets tegen beginnen.”

De komende weken levert de firma niet alleen in Waregem, maar ook in Gullegem, Gistel en Tielt. Ook die politici zien de firma niet graag komen. Burgemeester Bart Haelwyck (CD&V) van Gistel valt compleet uit de lucht als hij over het concept hoort. “We zullen bekijken wat we daartegen kunnen doen, want in Gistel willen we de lokale producenten steunen, bijvoorbeeld met onze boerenmarkt op vrijdag.”

Waregems burgemeester Kurt Vanryckeghem wil het Federaal Voedselagentschap (FAVV) inschakelen, maar ook dat blijkt niet evident. “Het FAVV kan enkel bedrijven controleren die gevestigd zijn in België, dat is met Megafoodstunter niet het geval”, reageert Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster bij het FAVV. “Het enige wat we kunnen doen, is een controle op de weg uitvoeren als het transport zich op de Belgische wegen bevindt. Dat hebben we tot nu toe niet gedaan.” De transporten die in november in West-Vlaanderen gepland staan, gaan dus ondertussen gewoon door.

Bron: Het Nieuwsblad

Beeld: Megafoodstunter Nederland

Volg VILT ook via